Bihar hírei

2018.09.04. 13:08

A VI. népünnepélyt tartották Adorján váránál

Az elmúlt hétvégén került sor a VI. Adorján vári Népünnepélyre Hegyközszentimrén, ahol ló- és kettesfogathajtó verseny mellett, párhuzamos programok keretében, láthattuk a törökök felett kivívott győztes kenyérmezei csata imitációját is.

Az elmúlt hétvégén került sor a VI. Adorján vári Népünnepélyre Hegyközszentimrén, ahol ló- és kettesfogathajtó verseny mellett, párhuzamos programok keretében, láthattuk a törökök felett kivívott győztes kenyérmezei csata imitációját is.

A meteorológusok szerint valószínűleg a mögöttünk lévő volt az idei nyár utolsó igazán meleg hétvégéje. A hőségre nem is lehetett panasz, árnyékban is jóval 30 fok felett volt a hőmérséklet, így kétségtelenül azok sem fáztak, akik részt vettek szombaton Hegyközszentimrén, illetve a falu mellett, a Berettyó partján a VI. Adorján-vári Népünnepélyen. A bőséges program két helyszínen zajlott. Egyrészt azon a területen, melyet évekkel ezelőtt adott a Szalárd községi önkormányzat a hagyományőrzők használatába, itt tartották a Szent Imre herceg Várkupáért a kettesfogathajtó versenyt, illetve a II. Rákóczi Ferenc Várkupáért a lovasversenyt. Kicsit odébb, a Berettyó töltése alatt a hagyományőrző programokra került sor. A kezdés előtt Szalárd község polgármestere, dr. Nagy Miklós mondott megnyitó beszédet, melyben reményét fejezte ki, hogy még nagyon sok hasonló, hagyományőrző rendezvényt bonyolítanak majd le az ősi Adorján vár falai tövében. Gellért Gyula ny. lelkipásztor, az Érmelléki Református Egyházmegye korábbi esperese, a párhuzamos programok főszervezője adta áldását a rendezvényre a beszéd után.

Lovas versenyek

A fogathajtó versenyben 21-en fogtak ostort, hogy teljesítsék a pályát előbb akadályhajtásban, majd vadászhajtásban. Az eredményhirdetéskor kisebb kalamajka kerekedett a sorrend kiszámolása körül, végül dr. Nagy Miklós az alábbiak szerint adhatta át az okleveleket és kupákat: akadályhajtás - 1. Lovas Dániel (Érkeserű), 2. Máté Lajos (Árpád), 3. Bántó József (Szalonta), 4. Tóth Géza (Janka), 5. Sziki Sándor (Hodos), 6. Bede Mihály (Diószeg); vadászhajtás - 1. Bede Mihály, 2. Sziki Sándor, 3. Bántó József, 4. Kesztyűs Gábor (Sarkad), 5. Lovas Dániel, 6. Tóth Dávid (Tamási). A vágtában 11 versenyző ült nyeregbe, a végső sorrend a döntőt követően a következőként alakult: 1. Sziki Sándor, 2. Dorsonszki Imre (Csatár), 3. Veres Attila (Vajda), 4. Szabó Vasile (Hodos). A legidősebb versenyző is különdíjat kapott, ő Perei László volt Kondorosról, a szervezők a vándorserleg odaítélésénél pedig nem csak a fogathajtó, de a lovasversenyt is figyelembe vették, ennek alapján a nap legeredményesebbjeként Sziki Sándor kapta meg azt dr. Nagy Miklóstól. Utóbbi zárszavában örömének adott hangot, hogy minden baleset nélkül lezajlottak a versenyek, köszöntet mondott a résztvevőknek, egyúttal mindenkit meg is hívott a jövő évi versenyre.

Győztes csata

A lovasversenyekkel párhuzamosan, a legelő másik oldalán régmúlt idők hagyományaira alapozott programokkal szórakoztatták a közönséget a Partiumi Kuruc Dandár szervezésében, Gellért Gyula, Adorján Csaba és Meleg Vilmos hagyományőrző ezredesek vezetésével. A nyár végi hőség csillapítására a jelenlévők a Berettyó holtágában magasra nőtt fűzfák árnyékában kerestek enyhülést, ahol áhítattal kezdődött a rendezvény: Miklós Csaba Péter hegyközcsatári lelkipásztor János apostol, Jelenések könyve 3. részének 1-2 verseire alapozta igemagyarázatát. Azt követően íjászbemutatót láthattunk a Pusztai Farkasok Sólyom és Kartal nemzetségének ifjú tehetségeitől, Létai Zoltán és Bokor Zoltán irányításaival. A nyílvesszők végeit, a baleset elkerülése végett, biztonságosan lekötötték. Többen kipróbálták, kisebb–nagyobb sikerrel, de amint megtapasztaltuk nem is olyan könnyű kellő mértékben kifeszíteni ezeket az íjakat. Egy távolabbi részen a karikás ostor csattogtatásának tanítása zajlott. Erről azt hinné a külső szemlélő, hogy nem is olyan nehéz, csak forgatni kell a fejünk felett - hát nem könnyű! A lovasversenyek után került sor elsőként Hunyadi Mátyás királlyá választásának és megkoronázásának (1458. január 22.) imitációjára, Meleg Vilmos színművész, hagyományőrző ezredes irányításával, amit korhű öltözékben játszották le az amatőr kurucok, közben tárogatón korhű zenét hallhattunk, majd a hegyközcsatári Mészáros Eszter az eseményhez illő népdalokkal szórakoztatott. Gellért Gyula fél éves, aprólékos előkészítő munkájának köszönhetően az Adorjáni vár tövében került bemutatásra a törökök felett vívott győztes kenyérmezei csata imitációja, mintegy 60 fő részvételével. Az ütközet 1479. október 13-án I. Mátyás magyar király és az Oszmán Birodalom seregei között zajlott. A „csata hőse” Kinizsi Pál volt, aki a legenda szerint a seregével az utolsó pillanatban érkezett meg a hadakozás helyszínére, és kisegítette a magyar csapatokat. Ezt a jelenetet játszották le azok a hagyományőrző hajdú-kuruc vitézek, akik a Partiumi Lovas Egyesületek, a Partiumi Íjász Egyesületek, a hegyközszentimrei, a diószegi, a hegyközcsatári kuruc hagyományőrzők, Magyarországról a kisvárdai, újkenézi, álmosdi, tarpai hagyományőrzők tagjai. A bemutatót követően a jelenlévők közösen elénekelték a Himnuszt és a Szózatot.

Rencz Csaba, Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!