Bihar hírei

2018.09.18. 11:45

A csepeli kolbász lett a legfinomabb Szalontán

Az idei ősz sem lett volna az igazi a hajdúvárosban az immár hagyományos kolbászfesztivál nélkül, amely ebben az esztendőben a 10. évfordulójához érkezett. A jubileumi rendezvény szombaton zajlott, sok vidámsággal és ízletes falatokkal, a kultúrházban, s annak udvarán.

Az idei ősz sem lett volna az igazi a hajdúvárosban az immár hagyományos kolbászfesztivál nélkül, amely ebben az esztendőben a 10. évfordulójához érkezett. A jubileumi rendezvény szombaton zajlott, sok vidámsággal és ízletes falatokkal, a kultúrházban, s annak udvarán.

A Zilahy Lajos Művelődési Házban remek hangulatban tekeredtek a kolbászok, szólt a zene, zajlott a tánc, koccantak a pálinkáspoharak, minden adott volt a vidám kikapcsolódáshoz. Idén 21 csapat mérte össze a kolbászkészítő tudását: az ADA bútorgyár, az Aqua Nova, az Arany János Elméleti Líceum, az árpádi Favillások, a Bihar Megyei Tanács, a Bocskai Hajdúk, Csepel csapata, a Hajdú Lovas Egyesület, a Jász Plaszt Kft., Köröstárkány csapata, a MIDESZ, a Romániai Magyar Nyugdíjas Szövetség, Sarkad két csapata, a Sinka István Kézműves Kör, a Toldi néptáncegyüttes, Török és csapata, Újszalonta, a Városházásokk, a Városi Nyugdíjas Érdekvédelmi Egyesület és a Dénesmajori betyárok csapata. A versenyzők teljesítményét négytagú zsűri értékelte, melynek tagjai voltak: Csisztu Zsuzsa, aki Balázs Anita mellett műsorvezetői feladatokat is ellátott, Szabó Ödön képviselő, Filep Ferenc lelkipásztor és Szatmári Sándor állatorvos. Az ítészek a kolbász íze mellett pontozták többek között a terítéket, az összképet, illatot, külalakot és a tálalást is. Nem volt könnyű feladat rangsorolni a finom étkeket, így megosztott helyezések is születtek: harmadik helyezést ért el a Jász-Plaszt Kft. és a Toldi néptáncegyüttes, második lett a Sinka István Kézműves Kör és a Hajdú Lovas Egyesület csapata, az első helyen pedig Csepel testvérvárosunk kolbászkészítői végeztek.

Gazdag program

A nap programját számos koncert, táncprodukció és tombolasorsolás is gazdagította. A kultúrház udvarán felállított színpadon és a nagyterem színpadán is kora délutántól pörgött a műsor, fellépett a Dupla Kávé és Köteles Cindy, a Toldi néptánccsoport, Szallós Ildikó tanítónő kisdiákjai, a Loga-Ritmus zenekar, a sporttáncok világába kalauzolta el a publikumot az Arny Dance Táncstúdió, a hip-hop műfajt pedig az Infinity Dance Egyesület jóvoltából ismerhette meg a közönség. Este az Első Emelet énekese, Kiki adott jó hangulatú koncertet, de tombolasorsolás és szabadtéri diszkó is színesítette a programot Dj. Széplucky és Dj. Dr. Mokán jóvoltából. A nap során a fesztiválozók részt vehettek a kutyus-gazdi vetélkedőn az Innocente Alapítvány jóvoltából, lehetőség nyílt hintózásra és lovaglásra a Hajdú Lovas Egyesületnek köszönhetően, de megkóstolhatták a város tortáját is az érdeklődők. A Szalonta SzeRet nevet viselő csokis-meggyes sütemény a jubileumi évfordulóra készült és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere vágta fel. Átadták a kolbászfesztivál keretében, Németh Szilárd államtitkár közreműködésével, azt a vándorbölcsőt is, amely Herczegh Anita, Áder János magyar köztársasági elnök felesége jóvoltából két évvel ezelőtt került városunkba. A bölcső új tulajdonosa a Kádár család legifjabb tagja, Előd lett. Az őszi rendezvények sora ezzel még közel sem ért véget, hiszen a következő hetekben még számos program várja Nagyszalonta lakosait.

 

Szatmári Erzsébet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!