Bihar hírei

2018.08.07. 09:49

Látnivalók földön és levegőben, Szalacson

A 22. Szalacsi Községi Napok programjában vasárnap főleg olyan események szerepeltek, melyek már hagyományosnak mondhatóak. Kivétel volt ellenben László Gyula labdazsonglőr-bemutatója – a Guinness-rekorder tanított is pár trükköt az érdeklődőknek.

A 22. Szalacsi Községi Napok programjában vasárnap főleg olyan események szerepeltek, melyek már hagyományosnak mondhatóak. Kivétel volt ellenben László Gyula labdazsonglőr-bemutatója – a Guinness-rekorder tanított is pár trükköt az érdeklődőknek.Ilyen hagyományos program volt mindjárt az első is, hiszen az iskola aszfaltpályáján rajzversenyre várták a gyerekeket. A szervezők megítélése szerint a legszebb alkotást az ovisoknál Szántó Kristóf, az iskolásoknál Beke Beatrix készítette. Ugyancsak évente szerepel a programban Lovász Julianna ny. tanárnő népművészeti gyűjteményének kiállítása, idén a régi fotók és írásos dokumentumok bemutatásán volt a hangsúly. A déli órákban a római katolikus templomban volt ünnepi szentmise, kora délután a reformátusban ünnepi istentisztelet. Az elszármazottak találkozóját is megtartották idén is, ennek keretében tartott történelmi előadást Mocsár Irén, aki a község történetére vonatkozó újabb adatokat tett közzé. Az asztalitenisz bajnokságot Horváth Sándor nyerte Gazsi Ádám és Kovács Gyula előtt, különdíjat kapott legfiatalabb résztvevőként Lengyel Lavinia, illetve Todea Andrea, aki minden ellenfelét megverte, de ezt nem vették rossznéven tőle, mint profi versenyzőtől, inkább értékelték, hogy emelte a verseny színvonalát. Nagy érdeklődésre tartott számot a roncsderbi, melyet a meghívó szerint a Varbócnál tartottak. Ez az Ottomány felőli faluszélen van, ott alakították ki a versenypályát, melyen összesen kilenc járgány körözését figyelhették az érdeklődők, már amennyit láttak belőle, hiszen, bár az önkéntes tűzoltók locsolták a területet, igencsak nagy por kerekedett a járművek nyomában. Közben az iskolaudvaron lévő színpad mellett gyereksarok várta a legkisebbeket, ahol például arcfestésre is sor kerülhetett. A technikai sportok, vagy inkább látványosságok rajongóit a Posta utcára is várták: a négylyukú híd felé vezető szakaszon BMW-s tuning bemutató volt, ahol 3 autós draftolt és égette a gumiabroncsokat.

Aszfalton, levegőben

Közben nemcsak az aszfaltot kellett figyelni, hanem a légteret is, hiszen idén sem maradt el a motoros siklóernyős bemutató, ami szintén évek óta visszatérő program. Amint arról már beszámoltunk, már szombaton is feltűntek ezek a járművek Szalacs felett, és most is látványosabbá tették a útjukat azzal, hogy a román és a magyar nemzeti színeket formázó füstcsíkokat húztak maguk után. De akár a repülést is ki lehetett próbálni velük: a Rákóczifalváról érkezett vendégek némelyike is vállalkozott erre a nem mindennapi utazásra. Az esti koncertek sorát a saját dalokat és feldolgozásokat előadó Beatrice in Paradise Band nyitotta, következett a Dreamers, majd a mulatóst kedvelők örömére Kaczor Feri. Nem volt a programban, de a tombolasorsolás előtt színpadra léphetett a magyarországi László Gyula, aki freestyle BMX és focitrükkjeivel több Guiness-rekordot is tart, ennek ellenére igen szegény körülmények között él. Korábban a kézilabdapályán tanítgatta az érdeklődőket kunsztokra, majd a színpadon labdazsonglőrködést mutatott be, a szervezők pedig úgy döntöttek, hogy a tombolán begyűlt pénzt adományként neki adják. Az éjféli tűzijátékot diszkó követte, zárva az idei községi ünnepet, melynek híre várhatóan messze földre is eljut, hiszen már a pénteki pincenapon részt vett a nemzetközi fotósvilágban is közismert váradi Ovi D. Pop fotóművész, több kollégájával, a készült felvételek pedig bizton ott lesznek majd több ország galériáinak falain.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!