Bihar hírei

2018.07.25. 09:36

Szemétgazdálkodás: a távolabbi jövő világosabb

Azt megtudtuk, hogy mi lesz, csak arra nem kaptunk választ, hogy addig mi lesz. Ami biztos: január 1-ig mindenütt marad az éppen meglévő rendszer. Bihar megye egységesített szemétgazdálkodásáról hallhattunk előadást kedden az érmihályfalvi városházán.

Azt megtudtuk, hogy mi lesz, csak arra nem kaptunk választ, hogy addig mi lesz. Ami biztos: január 1-ig mindenütt marad az éppen meglévő rendszer. Bihar megye egységesített szemétgazdálkodásáról hallhattunk előadást kedden az érmihályfalvi városházán.A Bihar Megyei Tanács, az ADI Ecolect Group és az One Media szervezésében tartottak kedden délelőtt tájékoztatót az érmihályfalvi városháza gyűléstermében Integrált szemétgazdálkodás Bihar megyében címmel. Ez abból állt, hogy a Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó szolgáltató majdani munkáját mutatta be az ezzel megbízott médiacég. A találkozón, melyet lapunkban is meghirdettünk, bárhonnan bárki részt vehetett volna, ellenben csak a helyi képviselő-testület mintegy fele, illetve a házigazda intézmény alkalmazottai voltak ott. Miután regisztráltunk, illetve kitöltöttük az újabban szokásos adatvédelmi űrlapot, Nyakó József polgármester köszöntötte a megjelenteket, megjegyezve, hogy ideje van a tájékoztatásnak, mivel Argeș és Maros megyéken kívül az összes többi egyelőre keresi a maga számára megfelelő megoldást a szemétgazdálkodásra. Hozzátette: különösen érzékeny a téma az általa vezetett városban, ahol két szolgáltató is van, s ez sok polémiát eredményez a lakosság jogairól és kötelezettségeiről. Ezt követően az One Media részéről Alexandru Tulceanca tartott bemutatót, gyakorlatilag mintegy felolvasva az illusztrációk mellé kivetített szöveget. Ebben általánosságban szó esett a korszerű szemétgyűjtés mibenlétéről, az abból fakadó környezetvédelmi és életminőség-javító tényezőkről, környezetvédelemről stb. Megtudtuk, hogy az Ecolect Groupot 2010-ben alapították a megye településeinek „szemétgazdálkodási érdekképviseletére”. Az egységes szemétgazdálkodási projekt értéke 84.215.781 lej + áfa (1. fázis) + 86.592.955 lej + áfa (2. fázis), a megyét földrajzi szempontok alapján 6 régióra osztották, ezek központjai: Várad, Élesd, Szalonta, Belényes, Margitta, Székelyhíd. A találkozó helyszíne utóbbi körzetébe tartozik, amit a Paptamási–Szentjobb–Szalacs–Érkörtvélyes sokszög határol. Felmérésük szerint ez 51.563 lakost jelent, kik 17.410 tonna/év szemetet termelnek.

Átmeneti állapot

A cég ellátja majd a lakosokat mindennel, ami a szelektív szemétgyűjtéshez és a komposztáláshoz szükséges. Az említett zónákra vonatkozóan várhatóan év végén írják ki a közbeszerzési eljárást a szolgáltatók megtalálására (aki ugyanaz is lehet minden zónában, de akár hat különböző is). Azt tehát megtudtuk, mi lesz, ha megkezdődik majd a tervezett egységes szemétgazdálkodás. A hallgatóságot azonban az is érdekelte volna, mi lesz ennek a már igencsak hosszan húzódó átmeneti állapotnak a végéig? Az előadó erre gyakorlatilag nem tudott választ adni, nem is tartozott hatáskörébe. Szóba került azonban, hogy sok környezetvédelemre vonatkozó törvény változott nemrégiben, ennek részeként január 1-től bevezetnék az annyit fizess, amennyi szemeted van-módszert, illetve azt, hogy csak a nem újrahasznosítható szemétért kelljen fizetni. Mindehhez azonban olyan lakossági mentalitás kellene, melytől egyelőre igen messze állunk. Az is egy utópia, hogy valakinek „nincs szemete”, ezért nem kell szemétdíjat fizessen, ez még a példaként sokat emlegetett nyugati országokban sincs így, habár sokan ehhez tartanák magukat, a szemetüket pedig „kiügyeskedik” az erdőkbe, utak mentére. Miközben annak eltüntetése is pénzbe kerül, közvetetten nekik is, hiszen a beszedett adólejeket kell ráfordítani. Ami biztos: január 1-ig mindenütt marad az éppen meglévő rendszer – ám az után se várjon senki azonnali és gyökeres változást.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!