Bihar hírei

2018.07.30. 12:01

Artézi víz tört fel a Berettyó mentén

Újabb, várhatóan és remélhetőleg ideiglenes látványossággal gazdagodott Hegyközszentimre: a vízhálózat egy kútjának fúrása közben artézi forrás tört elő. A szakemberek szerint ereje gyengülni fog.

Újabb, várhatóan és remélhetőleg ideiglenes látványossággal gazdagodott Hegyközszentimre: a vízhálózat egy kútjának fúrása közben artézi forrás tört elő. A szakemberek szerint ereje gyengülni fog.Február közepén közöltünk egy interjút dr. Nagy Miklóssal, Szalárd község polgármesterével, aki elmondta, hogy a különböző infrastrukturális fejlesztések között építik a vízhálózatot, melyet három kút fog ellátni. Ezeket a községközpontot Hegyközszentimrével összekötő út mentére tervezték. Hogy a munkálat zajlik, arra nem mindennapi bizonyíték, hogy az elmúlt pénteken hatalmas vízsugár tört az ég felé, mint egy méretes, természetes szökőkút! A polgármester kérdésünkre elmondta, hogy a már említett három kút közül, melyeket 150, 200 és 250 méteresekre terveztek, a középméretűt fúrták a Berettyó jobb partjától nem messze, az úgynevezett partőrház mellett. Már a becsövezéssel is végeztek, amikor váratlanul feltört az artézi víz.

Nem váratlan

Mint közismert, Hegyközszentimre központjában mintegy nyolc évtizede látja el egy artézi kút vízzel a helyieket és az oda látogatókat, sőt, egy időben a falu Szalárd felőli kijáratánál is volt egy kút. Ennek fényében nem volt teljesen váratlan, ami történt. Dr. Nagy Miklós elmondta: a tervező számított erre az eshetőségre, a hálózat víztisztítója alkalmas lesz kavicságy és különböző szűrők közbeiktatásával ennek a víznek a kezelésére is. A pillanatnyi helyzet, hogy a „szökőkút” péntek óta nagy kapacitással önti magából a vizet, ami a halastó felé elfolyva a Berettyóban köt ki. A szakemberek szerint a forrás ereje napokon belül lanyhulni fog, amikor majd meg tudják zabolázni, folytatva a beruházást. Addig is azonban egy látványosságként kezelik az emberek, sőt, távolabbról is eljönnek megnézni Szentimre újabb, ideiglenes látnivalóját.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!