Bihar hírei

2018.03.15. 14:18

Új projektet indítottak Tiszta kezek – egészséges gyerekek címmel

Tiszta kezek – egészséges gyerekek, ez a címe annak a projektnek, amelyet ünnepélyes keretek között kedden nyitott meg a nagyváradi Rotary Club 1113. A projekt célja felhívni minél több, vidéki iskolában tanuló gyerek és pedagógus figyelmét: az alapos kézmosás elengedhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében.

Tiszta kezek – egészséges gyerekek, ez a címe annak a projektnek, amelyet ünnepélyes keretek között kedden nyitott meg a nagyváradi Rotary Club 1113. A projekt célja felhívni minél több, vidéki iskolában tanuló gyerek és pedagógus figyelmét: az alapos kézmosás elengedhetetlen az egészségünk megőrzése érdekében.

 

Sokszor a legegyszerűbb dolgok a legfontosabbak – ilyen a kézmosás is, amelyről bár nem beszélünk – hiszen elsőre banálisnak tűnik, annak fontosságával mindenkinek tisztában kellene lennie –, mégis elhanyagolása komoly problémákhoz vezethet. A nagyváradi Rotary Club 1113 a Tiszta kezek – egészséges gyerekek elnevezésű projekttel Bihar megyei vidéki iskolákban népszerűsítik a kézmosás fontosságát, illetve tanítják meg a gyerekeknek a helyes módszereket. A projektet részletesen a keddi sajtótájékoztatón ismertették, az ünnepélyes alkalmon a megjelenteket Dacian Lontiş, a nagyváradi Rotary Club 1113 elnöke köszöntötte, kiemelve azt, hogy a szervezet projektjeivel minél szélesebb közönséget hivatott megszólítani, illetve tenni szeretnének a közösség javára. A projekt összességében előreláthatóan közel 45.000 gyereket fog érinteni.

„Egyet fizet, kettőt kap”

Ez nem egy jól hangzó akció – legalábbis nem a hagyományos értelemben –, hanem nagy vonalakban így lehet összefoglalni a projekt egyik fő pontját, ugyanis a programon belül a Rotary olyan kézműves, teljes mértékben természetes alapanyagokból készült szappanokat értékesít, amelynek megvásárlása által a gyerekekhez is eljut egy-egy belőlük. Egy megvásárolt 90 grammos szappan után ugyanis két, 30 grammos szappan jut el a gyerekekhez – ismertettette a projektet Oana Mudura, projekt-koordinátor. Az újrahasznosított kartondobozokba csomagolt szappanokon egy-egy mesét, illetve a helyes kézmosás lépéseit is elolvashatják, illetve láthatják a projekt kis kedvezményezettjei.

Az akció már ténylegesen is kezdetét vette: az esküllői iskolában 100 diáknak már bemutatták a helyes kézmosás alapjait, illetve ők már kaptak is a szappanokból. Az iskolában a Holcim (a Rotary által indított projekt főtámogatója) ugyanakkor egy mosdót is fog építeni.

Fontos a megelőzés

A megelőzés, mint oly sok mindennél, itt is fontos, és nem csak egy üres frázis, hiszen egy szappan, a kézmosás sokkal kevesebb kiadást jelent, mint a megjelent betegség leküzdése. A helytelen higiéniai szokások nagyon költségesek, Európa-szinten 7 milliárd eurót lehetne megspórolni azzal, ha a megfelelő tisztálkodással betegségeket előznénk meg. Olyan betegségek lehetnének megelőzhetőek, mint a sárgaság, amely Bihar megye északi területein jelent meg az utóbbi időben. Elkeserítő ugyanakkor az, hogy hiába világosítanák fel az iskolásokat a helyes tisztálkodásra, amennyiben az iskolákban nincsenek tisztálkodási lehetőségek: Bihar megyében 75 iskolában nincs az iskola épületében belül levő mosdó, csak az udvaron találhatóak illemhelyek, ezek azonban nem felelnek meg az előírásoknak – mondta el dr. Diana Raţ, aki a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) képviseletében volt jelen a sajtótájékoztatón. Azt is elmondta ugyanakkor, hogy sajnos nemcsak a gyerekek nem ismerik a helyes kézmosás módszerét, hanem a felnőttek sem: egy felmérés szerint az ország lakosságának 80 százaléka nem mos rendesen kezet.

A projekthez további partnereket, adományozókat várnak, az érdeklődők további információt a Rotary honlapján  itt kaphatnak

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!