Bihar hírei

2018.02.23. 10:53

Versenyeztek csigacsináló csapataink

Negyedik alkalommal tartották meg az elmúlt hét végén, szombaton Biharkeresztesen azt a csigacsináló versenyt, melyen már harmadik alkalommal vettek részt Bihar megyei csapatok is.

Negyedik alkalommal tartották meg az elmúlt hét végén, szombaton Biharkeresztesen azt a csigacsináló versenyt, melyen már harmadik alkalommal vettek részt Bihar megyei csapatok is.Harmadik alkalommal vettek részt Bihar megyei csapatok a Biharkeresztesen tartott 4. csigacsináló versenyen az elmúlt hét végén. Kerecsenyi Katalin RMDSZ-nőszervezeti vezető kezdeményezésére első alkalommal Biharfélegyháza csapata képviseltette magát, következő évben már társult hozzájuk a községhez tartozó Biharvajda csapata, idén pedig az volt a terv, hogy, mivel 4 község tartozik nőszervezeti körzetéhez (Félegyháza, Tamási, Diószeg, Szalárd, a hozzájuk csatolt falukkal), mindegyik legyen képviselve. Utóbbi kettő sajnos nem tudott részt venni (jövőre már szeretnének), Tamási községet Nyüved falu képviselte, de jelen volt még megyénkből Fugyivásárhely is, tudtuk meg Kerecsenyi Katalintól. Összesen 19 csapat alkotta a csigacsináló-mezőnyt: 8 a helyiek részéről, 2 Pocsajból, további 1–1 Ártándról, Bojtból, Berekböszörményből, Nagykerekiből, Vekerdről, illetve az említett határon inneniek. Nagy sikert arattak a félegyháziak és a vajdaiak, hiszen „egyenpólóban” jelentek meg, példájukat mások is követni fogják ezentúl. Az egybegyűlteket köszöntötte Átyinné Pénzes Emília szervező, Barabás Ferenc és Semlyényiné Mizák Ágota, Biharkeresztes polgármestere és helyettese is. Az összejövetel elején megemlékeztek az előzőleg elhunyt Kallós Zoltán néprajzkutatóról, majd a szervező elmondta: tavaly 12 kg csigatésztát készítettek a versenyzők, felét a dévai Szent Ferenc Alapítvány kapta, felét a magyarkakucsi református egyházközség.

Adtak is, kaptak is

Az idei „termésen” a biharkeresztesi Szivárvány Óvoda Alapítvány tagóvodái osztozhattak, az után, hogy a csapatoknak egy óra alatt 50 dkg tésztát kellett feldolgozni. Öt fős zsűri döntött az I., II., és III. helyezések, illetve a különdíjak sorsáról. A határon túliak közül a fugyivásárhelyi református nőszövetség csapata vehette át a III. díjat, a vajdaiak és a nyüvediek ellenben szerencsések voltak: a versenyhez kapcsolódó kézműves bemutatón kiállítók felajánlásából kisorsolt ajándékokból vehettek át. Csapataink tartották magukat a bölcs mondáshoz is, miszerint nemcsak kapni jó, de talán még jobb adni: az RMDSZ-Nőszervezet országos és megyei elnökeit, Biró Rozáliát és Kéry Hajnalt is képviselték, jókívánságaik mellett ajándékaikat (hímzett mintás porcelántányérokat és bögréket) adtak át a helyezetteknek. Kerecsenyi Katalintól megtudtuk még, hogy „csapatai” rendszeresen tartanak „edzéseket”, vagyis csigacsináló összejöveteleket, amikor nemcsak saját részre, de eladásra és adományba is készítenek levesbevalót. Összességében egy újabb élménnyel gazdagodtak és nem adták fel azt a már tavaly is vázolt, ám eddig sajnos szárba nem szökkent tervüket sem, hogy saját hasonló versenyt szervezzenek a térség nőszervezeteinek, mondta lapunknak Kerecsenyi Katalin.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!