Bihar hírei

2018.01.16. 09:52

Az év első rendes havi gyűlése Mihályfalván

Hétfőn tartotta idei első rendes havi ülését az érmihályfalvi képviselő-testület, melynek egyik napirendi pontja volt a város saját erdeiből kitermelt tűzifa árának a megállapítása.

Hétfőn tartotta idei első rendes havi ülését az érmihályfalvi képviselő-testület, melynek egyik napirendi pontja volt a város saját erdeiből kitermelt tűzifa árának a megállapítása.

Az önkormányzat 2015 őszén kezdte meg a kitermelést erdejéből, melyet a lakosság rendelkezésére bocsátott. Pontosabban természetesen nem az önkormányzat végezte és végzi azóta sem a kitermelést, hanem az erdészet, mellyel szerződéseben van, s mely úgynevezett üzemterv alapján gazdálkodik. A fa árát év elején határozzák meg, ez történt a hétfői ülésen. A határozati javaslatot előterjesztő Nyakó József polgármester elmondta: ebben a kitermelési szezonban (vagyis naptári évben) 3100 m³ fa áll rendelkezésre (tavaly 2300 m³ volt), az ár pedig marad a tavaly megállapított 230 lej/m³. Hozzátette, ez a mennyiség korántsem elegendő, tekintve, hogy a Városházán a feliratkozottak listája 593 főre rúg (a gyűlés napján). Az erdészet napi 30 m³-t termel ki, de persze nem minden nap dolgoznak, a munkatervet maguk állapítják meg. Tekintve, hogy a tűzifára milyen nagy igény van (nemcsak helyi, de országos szinten is), javaslatként elhangzott: akiknél a földgáz is be van vezetve, azok kerüljenek hátrébb a listán. Bár az ötlet logikusnak tűnő, az önkormányzat személyzetének nem lehet feladata utánajárni, kinek van vagy kinek nincs földgázfűtése és megvonni sem lehet tőlük a vásárlás jogát, volt a válasz.

Iskolahálózat

A polgármester azt is hozzátette, hogy a költségeket, a kényelmet és a környezetszennyezési tényezőket is figyelembe véve nem drágább a gázfűtés. Utóbbi megjegyzése arra vonatkozott, hogy némelyek nem csak tűzrevalóval, de minden szeméttel is táplálják a lángokat, sok helyen bűzzel, füsttel keserítve a környezetüket. Ugyancsak elhangzott, hogy az erdő újratelepítése, gondozása is az erdészet feladata, az említett szerződés értelmében. Az árra vonatkozó javaslatot a tanácsosok egyhangúan elfogadták. Egy másik határozat-tervezet volt a 2018/2019-es tanévre vonatkozó helyi iskolahálózati rendszer elfogadása. A városban a Zelk Zoltán Általános Iskola és a Mezőgazdasági Főgimnázium működik, a tanácsosok ezt az előterjesztést is egyhangúan fogadták el, amihez Nyakó József polgármester hozzáfűzte: a megszavazottak a városban a törvényesen, engedéllyel működő oktatási intézmények.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!