Bihar hírei

2017.11.27. 14:57

Kiképzési központ a hegyimentőknek

A megvalósítás tovább tartott, mint amire számítottak, de nemrég sikerült befejezni azt a központot, melyet már el is kezdtek használni a hegyimentők kiképzésére, továbbképzésére.

A megvalósítás tovább tartott, mint amire számítottak, de nemrég sikerült befejezni azt a központot, melyet már el is kezdtek használni a hegyimentők kiképzésére, továbbképzésére.

A központ, mely a Vertop-hágón található és tizenkét lakókonténerből áll, egy svájci-román projekten belül létesült, a projektgazda a Megyei Tanács, projektpartnerek pedig a svájci St. Gallen közigazgatása, a Grabs-i kórház, valamint a Bihar megyei Hegyimentők Egyesülete. A tegnapi projektzáró konferencián, melyet a váradi Hilton szállóban tartottak meg, Pásztor Sándor megyei tanácselnök elmondta: még 2015-ben, mandátumának elején keresték fel a Bihar megyei hegyimentők, s mondták el, hogy gondok vannak a projekt megvalósításával, mivel a területtel kapcsolatos tulajdonjogi problémák nem oldódtak meg.

Alap

Az akkori gondokat sikerült megoldani, s úgy tűnt, attól kezdve „fénysebességgel” fognak haladni, de mégsem lett így, s veszekednie kellett a projekt végrehajtókkal és a helyi önkormányzattal. Kétszer találkozott a svájci partnerekkel és nagyon jól megértette álláspontjukat. A megye becsülete forgott kockán, ezért boldog, hogy két meghosszabbítás után végre sikerült tiszteletben tartani a legutolsó terminust, mely szerint decemberig be kell fejezni a munkálatokat. Simítások még hátravannak, de létrejött egy alap, amely kiképzéseknek és egyéb tevékenységeknek adhat helyet. Immár lehetőség van szakértők kiképzésére, akik biztosíthatják majd a szükséges segítséget, főleg miután több turisztikai célpont is létesül majd. „Vegyék birtokba, később én is ellátogatok majd oda” - intézte a megyei tanácselnök szavait a hegyimentőkhöz, majd sok sikert kívánt nekik és arra biztatta őket: bizonyítsák be, hogy hatékony beruházás volt mindez.

A projekt részleteiről Lucia Pantea projektvezető számolt be. A hegyimentő képzés fejlesztése azért is fontos, hangzott el, mert lényegesen nőtt a Bihar megyét meglátogató turisták száma és ezzel egyidejűleg a hegyi baleseteké is, a hegyimentőket valósággal elárasztják az esetek, melyek nemegyszer szinte párhuzamosan, de egymástól jó messze történnek. A projekt célja az volt, hogy eredményesebb legyen a hegyimentés, felhasználva a svájci partnerek tapasztalatát is.

Tapasztalatcserék

Az eltelt idő alatt a hegyimentők különböző találkozásokon, svájci és hazai tapasztalatcserén vettek részt, „elleshették” a svájciaktól többek között azt, hogy ők hogyan járnak el kihűlés, fagyás esetén, hogyan rögzítik hordágyra a sebesülteket, illetve hogyan nyújtanak elsősegélyt különböző esetekben. Létrejött a kiképzési központként működő konténer-csoport a Vertop-hágón: a tizenkét konténer által alkotott, több mint 14 x 13 méter felületű komplexumban hálószobák, konyha, előadóterem, iroda, öltöző, garázs található. Egyúttal egy speciális, hordágy szállítására alkalmas terepjárót is beszereztek, s kinyomtatták az elkövetkezendőkben kiképzendő hegyimentők helyes magatartásáról szóló szabályzatot. A projekt teljes értéke közel 300 ezer svájci frank volt, melynek 15 százalékát Bihar megye, 85 százalékát pedig a Svájci-Román Együttműködési Program biztosította.

Fejlődés

Pintér István műszaki szakértő, a Bihar megyei Hegyimentő-szolgálat elnöke a fejlődésükről szólt. 2005-ben csak hétvégi járőrözést biztosítottak és önkéntesként dolgoztak, jelenleg például télen Biharfüreden és a Vertop-hágón állandó ügyeletet tudnak biztosítani és remélik, hogy hamarosan Pádisra és Glăvoira is kiterjeszthetik ezt. Elmondta, hogy a központban nagyszerű minőségű speciális, csak felkészülésre használt felszerelést és magas szintű képzést tudnak biztosítani. Már két képzést bonyolítottak le a sífelvonóból történő mentéssel kapcsolatban, a másodikat „újoncokkal”, s hamarosan megszervezik a harmadikat is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!