Bihar hírei

2017.09.06. 08:24

Megérkeztek Váradra is a bevezető kézikönyvek

Kedden reggel Nagyváradra is megérkezett az ötödik osztályos tananyag bevezető kézikönyve- közölte Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes.

Kedden reggel Nagyváradra is megérkezett az ötödik osztályos tananyag bevezető kézikönyve- közölte Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes.

Liviu Pop tanügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy az ország húsz megyéjébe már elküldték az ötödik osztályos tananyag bevezető kézikönyvét, és rövidesen az összes iskolába eljuttatják a kiadványt, vagyis ezen a héten minden olyan iskolába megérkezik, ahol működik ötödik osztály. Egy példányt kap minden ötödikes, valamint a tanárok is, akik ezen kiadvány alapján tanítanak majd. Azokat a tantárgyakat sűríti egybe, amelyekről a tenderek megóvása miatt nem készültek el a tankönyvek. A Román Posta segítségével útnak indult 82.200 példány, húsz megyébe. A kiadványok darabjának kinyomtatása 4 lejébe került a minisztériumnak, további 14 bani a szállítási költség. Összesen 177.000 példányt nyomtattak, tehát 732.780 lejt költött a szaktárca erre célra. A 296 oldalas kézikönyv az első szemeszter első nyolc hetére biztosít útmutatást. Arra a kérdésre, mit terveznek, ha 8 hét után sem készülnek el az ötödikes tankönyvek, a tárcavezető azt válaszolta: lehetséges, hogy újabb útmutató kiadványt nyomtatnak.

Beiratkozás

A témában tartott sajtótájékoztatóján Kéry Hajnal Bihar megyei tanfelügyelő-helyettes arról számolt be, hogy kedd reggel Nagyváradra is megérkeztek ezek a román nyelvű kézikönyvek, egy példányt fel is mutatott belőlük. Hozzátette: ezen kívül az ötödikes magyar gyerekek kapnak még román nyelv és irodalom specifikus, anyanyelv, római katolikus hittan tankönyvet, valamint testnevelés könyvet is, utóbbit szintén románul. Arra is felhívta a figyelmet: a megyében körülbelül 1200-1300 magyar gyereket írattak be előkészítő osztályba. Nyolcadikba az elmúlt tanévben 1138 diák járt, akik közül 89 megbukott. Augusztus 31-ig 848-an iratkoztak be kilencedikbe, vagyis 201 gyerekek még nincs beiratkozva, holott Romániában a tíz osztály elvégzése kötelező, és törvény bünteti ennek elmaradását, ezért az érintettek sürgősen jelentkezzenek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!