Bihar hírei

2017.09.01. 10:41

Botrány az egészségbiztosítási pénztárnál

Négy beteget hoztak be szerdán a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz, s kettejüket hordágyastól az intézmény előcsarnokában helyezték el. Az ügy az aznapi kormányülésen is vihart kavart, de most úgy tűnik, megoldás született.

Négy beteget hoztak be szerdán a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztárhoz, s kettejüket hordágyastól az intézmény előcsarnokában helyezték el. Az ügy az aznapi kormányülésen is vihart kavart, de most úgy tűnik, megoldás született.

Az „irgalmas szamaritánusként” is ismert Viorel Pașca áll az ügy hátterében, aki évek óta gyakorlatilag iratok nélküli működtet egy idős otthont tenkei és tenkemocsári ingatlanaiban. A betegeket szerdán délelőtt, személygépkocsikkal hozták be a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár (CAS) Borsi úti székhelyére, az előre értesített román sajtó jelenlétében. Négy személyt hoztak el, kettejüket a pénztár előcsarnokában helyezték el, hordágyastól.

Előzmények

Mint kiderült, az ügy előzménye az volt, hogy hétfőn Pașca megbízottja hiába igényelt egészségbiztosítási igazolást a betegek számára, azt a választ kapta, hogy az okiratot csak személyesen a biztosítottnak adhatják ki, vagy a hivatalos meghatalmazással rendelkező személynek. „Azért igényeltük az igazolást, mert elvesztették a biztosítási kártyájukat és orvosra van szükségük, de azt a választ kaptuk, hogy hozzuk őket ide, még ha nem is tudnak járni és szellemi fogyatékosok” - mondta el Viorel Pașca. Amint a későbbiekben hozzátette, először mentőket hívott, akik elmondása szerint eleinte hajlandóaknak mutatkoztak arra, hogy a pénztárhoz szállítsák a betegeket, utána azt mondták, hogy csak pénzért teszik meg, végül pedig visszautasították az elszállításukat.

Pașca fiával, menyével, valamint további három személlyel (vélhetően önkéntesekkel) jelent meg. „Milyen meghatalmazást? Olyan emberekről van szó, akik nincsenek szellemi képességeik birtokában” - válaszolt Pașca arra a megjegyzésre, hogy elkerülhette volna mindezt, ha meghatalmazásokat hoz. A skandalum során a férfi menye szóvá tette, hogy a CAS alkalmazottai állítólag azt mondták, hogy „elegük van a tenkemocsári ügyekből”, ezt viszont az érintett alkalmazottak tagadták.

Elmagyarázta

A szóváltás közepette a helyszínen megjelent Varga Lajos, a CAS igazgatója is, aki szintén megpróbálta elmagyarázni az otthon működtetőjének, hogy nem igényelhet mások nevében okiratokat. Ha pedig el akarta volna kerülni a bürokráciát, akkor igényelnie kellett volna a személyek hivatalos felügyeletét, tette hozzá. Oana Ungur, a CAS alkalmazottja pedig elmondta: még a kérvény maga is illegális volt, ugyanis Pașca a gondozottak helyett és nem a nevükben írta alá.

A jelenlévő újságíróknak arra a kérdésére, hogy miért nem alakít egy egyesületet, vagy egy alapítványt, mely legálisan nyújthatna szociális szolgáltatásokat, Pașca azt felelte, hogy „mert nem akarok”. Hasonló választ adott a CAS igazgatójának arra a kérdésére is, hogy miért nem vállalja el a szóban forgó személyek hivatalos felügyeletét.

Feljelentették

Végül, több mint másfél óra után a CAS képviselői kijelentették, hogy kiállítják a kért igazolásokat, a CAS igazgatója viszont hozzátette: értesíteni fogja mind a rendőrséget, mind a prefektúrát, „hogy tisztázódjon, milyen körülmények között laknak ott azok az emberek. Remélem, hogy a többi intézménnyel közösen találunk valamilyen megoldást arra, hogy mindez ne ismétlődhessen meg”.

Viorel Pașca személyéről megoszlanak a vélemények – vannak, akik szerint érdektelenül segít a rászorulókon (jelenleg több mint kétszáz idős személy lakik az ingatlanaiban), viszont előfordult az is, hogy egy volt lakó feljelentette, amiért nem adja ki az iratait, amelyekkel felvehetné a nyugdíját. Pár éve pedig a megyei közegészségügyi hatóság (DSP) figyelmeztette a rossz körülmények miatt, amelyeket a lakók számára biztosított, a Területi Munkaügyi Felügyelőség pedig fekete munka miatt megbírságolta. Akkor Pașca hasonló módon tiltakozott, elhozott néhány lakót a Prefektúra elé és azzal fenyegetőzött, hogy otthagyja őket, később viszont meggondolta magát.

Felszólította

A botrány híre amúgy az aznapi kormányülésre is eljutott, Mihai Tudose miniszterelnök felelősségre vonta Florian Bodog egészségügyi minisztert a történtekért. „Két hete a bürokrácia csökkentéséről beszéltünk, nem arról, hogy a páciensek számát ide-oda rángatással csökkentsék”- jegyezte meg, s gyakorlatilag felszólította a minisztert, hogy menessze a felelősöket. „Gondolja, hogy holnapig tudni fogom, hogy ki nem dolgozik már a rendszerben? Mert ha így értelmezte a bürokrácia csökkentését, valószínűleg csak bonyodalmakat okozunk számára”- mondta, s később azt is kifejtette: nem biztos, hogy egyetlen személy a hibás, lehet, hogy többeket kell meneszteni. A miniszter pedig elmondta, hogy tud a történtekről, már beszélt a CAS elnökével erről és megtudta, hogy egyes személyek mások nevében akartak igazolásokat kérni. „Valószínűleg büntetőjogi aspektusai is vannak az ügynek, a prefektúra is tud már róla” - jegyezte meg.

Közlemény

A Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár elnök-vezérigazgatója egy sajtóközleményt továbbított lapunkhoz, melyben részletezi az előzményeket, s kihangsúlyozza: a procedúra szerint a kért dokumentumokat csak a jogosultaknak, vagy a meghatalmazott személyeknek adhatják át, de a kérvényt benyújtó személy ebben az esetben csak annyit mondott, hogy asszisztens, nem mutatta fel sem a személyazonossági dokumentumát, s azt sem árulta el, milyen intézményt vagy szervezetet képvisel. Audienciát kért a pénztár elnökénél, aki fogadta is, és elmagyarázta, milyen módon adhatják ki a dokumentumokat a jogosultak személyes jelenléte nélkül. „Azt is tudattuk, hogy nem szükséges közjegyzőileg hitelesített meghatalmazás” - áll a közleményben. „Mind a mai napig nem tudjuk, milyen minőségben igényelték a szóban forgó személyek számára a dokumentumokat és milyen minőségben képviselik azokat a személyeket, akiket elhoztak a pénztárhoz” - folytatódik a szöveg, mely így zárul: „Fenntartjuk magunknak a jogot, hogy értesítsük a kompetens szerveket arról arról, hogy személyes adatokat tartalmazó dokumentumok birtokába próbáltak jutni, mely ahhoz a próbálkozáshoz társul, hogy nehezen szállítható személyek megalázásával vádoljanak bennünket”.

Megoldás született?

Csütörtökön Viorel Pașca egy órán keresztül tárgyalt Ioan Mihaiu prefektussal, s mint nyilatkozta, elégedett a fejleményekkel. A prefektus javaslatot továbbított a pénztárnak, melynek lényege: legyen elegendő egy háziorvosi igazolás arról, hogy a személy nehezen szállítható, vagy pszichikai beteg, s az ingatlan tulajdonosa adhasson egy meghatalmazást egy asszisztensnek, hogy az igazolásokat átvehesse. A prefektus szerint a CAS is egyetért, mivel „világos, hogy lebénult, vagy pszichikai beteg személyek nem tudnának aláírni egy meghatalmazást a közjegyző előtt”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!