Bihar hírei

2017.09.11. 16:56

"A szalontaiak példát mutatnak"

Hétfő délben felavatták Szalontán az új iskola és szórványkollégium épületét. Az avatószalagot Mikló Ferenc lelkész mellett Soltész Miklós és Naszvadi György államtitkárok, illetve Németh Szilárd országgyűlési képviselő vágták el.

Hétfő délben felavatták Szalontán az új iskola és szórványkollégium épületét. Az avatószalagot Mikló Ferenc lelkész mellett Soltész Miklós és Naszvadi György államtitkárok, illetve Németh Szilárd országgyűlési képviselő vágták el.A tanévnyitó ünnepség istentisztelettel kezdődött a zsúfolásig telt református templomban, ahol Mikló István Boldizsár tiszteletes volt az igehirdető, egyebek mellett kifejtve, hogy a jövő nemzedék nevelése közös feladat, hiszen az iskola nem egy "gyerekmegőrző", ahova beadjuk a gyereket, majd az életre felkészítve visszakapjuk, illetve a család sem egy "munkapad", a közös nevelés alapja pedig Jézus pedagógiája kell legyen: tananyag, alázat és példázat. Tornai Melinda, az Arany János Elméleti Líceum igazgatónője kapott szót ezek után, és a diákság köréből kisebb moraj kísérte szavait, amikor bejelentette: 167 napot kell a kezdődő tanévben az iskolában tölteni, ugyanakkor külön köszöntötte "a 63 legkisebb diákot", akik először lépik át iskolájuk küszöbét. Egyébként 50 osztály 1100 diákját buzdította az egy életen át tartó tanulásra, ismertette – ahol szükség volt rá – az osztálybeosztásokat, majd köszönetet mondott mindazoknak, akik az avatás előtt állt épület létrejöttéhez hozzájárultak.

Az összefogás eredménye

A tanfelügyelőség képviselője a romániai szakminiszter üzenetét olvasta fel, majd Török László polgármester mondott ugyancsak köszönetet a református egyházközségnek, az RMDSZ-es politikusoknak, illetve a magyar kormánynak a támogatásért, külön kiemelve Orbán Viktor miniszterelnököt, kifejezve reményét, hogy a nemzetben gondolkodó kormány kiterjeszti jóléti intézkedéseit a határon túlra is. A polgármester konkrét felhívást is megfogalmazott: "jövő tavasszal legyünk mi is a Fidesz-KDNP mellett". Az összefogás eredményének, Bihar megye büszkeségének nevezte az új iskolaépületet Szabó Ödön képviselő. Szerinte Szalonta a dél-bihari térség központja, mely feladatot komolysággal látja el, amihez megkapja az anyaország támogatását, amiért az RMDSZ ügyvezetője is kifejezte köszönetét, ugyanakkor, mint a törvényhozás tanügyi bizottságának tagja, hozzátette: a tanügyi rendszernek stabilitást kell adni, illetve megteremteni annak feltételeit, hogy a szülők valóban áldásnak érezzék a "gyerekáldást".

A tanévnyitó templomi része után a pedagógusok, diákok, szülők és vendégek az istenházából a közeli iskola udvarára vonultak. A menetből sokan megálltak Arany János szobránál, ahol több osztály is közös fotót készített. Az udvaron az kísérők és az osztályok a fák árnyékában sorakoztak fel, ám a szónokok és vendégek a napon elhelyezett szípadra kellett felvonuljanak. Elsőként Mikló István Boldizsár lelkész szólt, kifejtve véleményét, miszerint az iskola egyházi szempontból egy misszió, egy kihívás a megszokottból oda, ahol a legtöbbet lehet tanulni – ehhez az épület pedig egy eszköz. Mikló Ferenc lelkész, korábbi esperes mondott köszönetet ezután támogatóknak, kivitelezőknek, s mint fogalmazott, az építkezés 3 éve alatt "több volt benne a szeretet, mint az erő". Kifejtette: egyházközségük azért fáradozott a magyar kormány támogatásával, hogy az 500 éves reformáció és a 200 éve született Arany János örökségét megőrizhessék, a diákoktól pedig azt kérte, hogy használják ki a létesítményt.

Miniszterelnöki üzenet

Bár várták az eseményre, Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter nem érkezett meg, a magyar kormányt Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára képviselte, saját szülői tapasztalata alapján kifejtve: amikor a gyerek mást hall a családban, a templomban és az iskolában, akkor nem lehet a jó nevelést gyakorlatba ültetni, ezért a hármas összefogásra van szükség. Köszöntet mondott mindazoknak, akik "gondját viselték a kivitelezésnek", ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy jövőre az iskola egy új tornateremmel fog bővülni. Németh Szilárd országgyűlési képviselő Orbán Viktor üzenetét olvasta fel, melyben a miniszterelnök megköszönte az ünnepségre szóló meghívást, melynek egyéb kötelezettsége miatt nem tudott eleget tenni. Úgy vélte, hogy a szalontaiak helytállásukkal és Arany János hagyatékának őrzésével példát mutatnak. A levelet, melyben a miniszterelnök gratulált a beruházáshoz, illetve sikeres tanévet kívánt, Németh Szilárd átadta Török Lászlónak. Ezek után azoknak a térségeknek a református elöljárói mondtak áldást, melyekből gyerekek érkeznek az iskolába és szórványkollégiumba, ennek megfelelően a szalontai, az erdőgyaraki, a nagyzeréndi, a feketegyarmati, a tamáshidai, a köröstárkányi és az aradi szórványegyház lelkészei léptek a mikrofonhoz.

Az épület "felfedezése"

A déli harangszó megkondulásával egyidőben csendült fel a Himnusz, mellyel befejeződött az iskolaudvari ünnepség, ami után a sokadalom a frissen aszfaltozott utcán az új iskolaépület főbejáratához vonult, ahol az avatószalagot Mikló Ferenc, Naszvadi György, Soltész Miklós és Németh Szilárd vágta át. Utóbbi kettő aztán a levágott nemzeti színú szalagot tovább darabolta, azokat a körülálló gyerekeknek osztva szét, Németh Török László polgármesternek is átadott egy emlékdarabnyit. Megnyílt az ajtó és mindenki bejárhatta ezután az impozáns épületet, a kivitelezésben résztvevők pedig fogadhatták a kiérdemelt gratulációkat, hiszen a tantermek, laboratóriumok, tanárik, a kollégium szobái, vagy éppen a mellékhelyiségek is a legmodernebb követelmények szerint vannak felszerelve. Miközben a diákok már a tőlük elvárható sebességgel közlekedtek az emeletek között, felfedezve új birodalmukat, az idősebb korosztály részéről elhangzott a megállapítás, hogy ilyen körülmények között öröm lehet majd a tanulás.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!