Bihar hírei

2017.08.20. 21:37

Szolga-Géczi Julianna a népművészet mestere

A népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismerésként tíz alkotó kapta meg szombaton a budai Várban a Népművészet Mestere címet. Az egyik díjazott Szolga-Géczi Julianna révi fazekas.

A népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismerésként tíz alkotó kapta meg szombaton a budai Várban a Népművészet Mestere címet. Az egyik díjazott Szolga-Géczi Julianna révi fazekas.A magyar kormány évente Népművészet Mestere díjat adományoz egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak, akik munkásságuk során kiemelkedő teljesítményt értek el a népművészet (népi kézművesség, a néptánc, a népzene, a népdal, a népmese, a hagyományőrzés) területén. Az elismerés átadására évente, államalapító Szent István király ünnepének alkalmából kerül sor. Szombaton délután 15 órakor Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere köszöntötte a megjelenteket a nemzeti ünnep alkalmából rendezett népművészeti díjátadón a budai Vár Savoyai teraszán felállított színpadon. „Egyre több olyan közösség van Magyarországon, és egyre több olyan egyéni alkotó él a Kárpát-medencében szerte, akik számára a népi kultúra nem egyszerűen valamilyen szabadidős tevékenység, hanem az életük szerves része” – mondta többek között a miniszter, majd a díjazottakhoz szólva kifejtette: „Önök művészi szinten úgy őriznek és teremtenek újat, hogy ezzel példát és utat is mutatnak” – méltatta a miniszer a díjazottakat, hozzáfűzve: ezzel együtt az alkotók fogyaszthatóvá is teszik a népi kultúrát. „Önökre tekintve elhisszük, hogy Magyarországon a népi kultúrának van jövője” – hangsúlyozta. Ezt követően Orbán Viktor miniszterelnök megbízásából Balog Zoltán a népművészet területén nyújtott kiemelkedő tevékenysége elismerésként a Népművészet Mestere díjat adott át tíz népművésznek a Kárpát medence területéről: Szolga-Géczi Julianna révi fazekasnak, Tankó Dezső furulyásnak, Takács Piroska énekesnek, Gilyén Miklós táncosnak, ifjabb Kalló Ferenc táncosnak, Kovács Zoltán csont- és szarufaragó népi iparművésznek, Les Gábor fazekasnak, Paranai Józsefné hímzőnek, Szakáll Miklósné énekesnek, Szilágyi Anna népdalénekesnek és táncosnak.

Laudáció

A díj átadásakor méltatásként elhangzott indoklás: Szolga-Géczi Julianna egyike a legjelentősebb még élő és alkotó, minden tekintetben tradicionális tárgyalkotó romániai magyar népművészeknek. A sok tekintetben egyedülálló révi fehér kerámia tematikai jellegében, forma-és motívumkincsében teljes eszköztárával jelenik meg népművészeti tevékenységében. Tehetsége, elkötelezett hagyományőrző tevékenysége elismeréseként érdemelte ki a Népművészet Mestere díjat. Hasas János alpolgármestertől, egyesületi elnöktől megtudtuk, hogy a Pro Rév Egyesület második alkalommal javasolta Juliska nénit a kitüntetésre és a kolozsvári Kriza János Néprajzi Társaság, illetve MTA Néprajztudományi Intézete is támogatta a felterjesztést. „Ezzel a most megkapott díjjal nemcsak Juliska néni munkássága kapott méltó elismerést, hanem személyében a révi fazekasság elmúlt több évszázada, több nemzedéke, az égi korongot forgató fazekasmesterei is hivatalos elismerést nyertek”.

Ifjú mesterek

A rendezvényen kiemelkedő népművészeti alkotó- vagy előadóművészi teljesítménye érdekében a miniszter a Népművészet Ifjú Mestere díjban kilenc alkotót részesített. A kitüntetést Farkas Ágnes és Móricz Bence, Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő, valamint Farkas Fanni Rita és Kiss Balázs Péter néptáncosok, Farkas Gergely nemezkészítő, Józsa Tamás Péter néptáncos és Pusko Márton népzenész, prímás érdemelte ki. A díjátadó gálával folytatódott, majd állófogadással zárult.

Mérai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!