Bihar hírei

2017.08.15. 13:48

Fogathajtás, néptánc, mulatozás Paptamásiban

Tizenkét fogat és húsz hajtó mérte össze tudását vasárnap délelőtt Paptamásiban, a fogathajtó versenyen, míg délután a zene, jókedv és szórakozás dominált a színpadon és környékén. Az idei Paptamási Községi Napok tűzijátékkal értek véget.

Tizenkét fogat és húsz hajtó mérte össze tudását vasárnap délelőtt Paptamásiban, a fogathajtó versenyen, míg délután a zene, jókedv és szórakozás dominált a színpadon és környékén. Az idei Paptamási Községi Napok tűzijátékkal értek véget.

Már a vasárnap reggeli órákban kezdtek érkezni a fogatok, hogy a hajtók összemérhessék tudásukat és lovaik ügyességét a Paptamási Községi Napok fogathajtó versenyén, amely ez alakalommal is akadályhajtásból és kombinálthajtásból állt. A versenyt felügyelő bírák szigorúak és igazságosak voltak, minden hibáért pontlevonás járt. Vasárnap nemcsak a résztvevők voltak győztesek, hanem a közönség is, hiszen Paptamásiban nagy hagyománya van a lovasversenyeknek. Délutánra megszületett a végeredmény is, ennek alapján az akadályhajtás első három díjazottja: I. hely Szíki Sándor – Hodos, II. hely Fitero Natalia – Székelyhíd, III. hely Fitero Petre – Székelyhíd. Kombinálthajtás: I. hely Szíki Sándor – Hodos, II. hely Babó Kálmán – Nagyvárad, III. hely Fitero Petre – Székelyhíd. A zsűri négy különdíjat is átadott annak a három paptamási fiatalnak (Szilák Krisztián, Tóth Vivien és Matyi Tamás), akik még nem töltötték be a 18. életévüket, de korukat meghazudtolva nagyszerűen megállják a helyüket és ápolják a hagyományt. Különdíjat kapott még Tóth Dávid a kitűnő szervezésért és rendezésért. Az összesített pontszámok alapján a vándordíjat idén a hodosi Szíki Sándor vihette haza egy évre. A zsűri elnöke ez alkalommal is a jól ismert Rákóczi Lajos volt, a Román Fogathajtó Válogatott vezetője, aki profi módon kommentálta az eseményeket.

Színpadi előadások

Délután a színpadi előadások a bihari Gézengúz kulturális csoport moderntánc bemutatójával kezdődtek, akiket a helyi iskolások alkotta Gilice népdalkör hagyományőrző műsora követett, őket Kovács Ferencz tanár és Vura Éva tanítónő készítette fel. A Bacsó Erika által vezetett helyi fiatalok alkotta Gilice néptánccsoporttól moldvai népdalcsokrot, felcsíki, szatmári és mezőségi táncokat láthattunk és hallhattunk, amelyet a gyerekek teljes átéléssel adták át a színpad körül összegyűlt közönségnek. Nem is maradt el az elismerés, hiszen vastapssal jutalmazták előadásukat. A szombat esti viharos időjárás miatt elmaradt három műsor a vasárnapi programba került be, így a közönség együtt énekelhetett a fogarasi születésű Jessyvel, aki egy balkános, latinos, de ugyanakkor mulatós zenestílust képvisel (a vele készült interjút egy későbbi lapszámunkban közöljük).

Nagy sikerű fellépések

Még mielőtt színpadra léphetett volna a paptamási Mohácsi Brigitta, ismét elkápráztattál táncukkal a közönséget a székelyhídi Tini Dance Center és a bihari B Like tehetséges fiatal táncosai. Oláh Katalin ma is a színpadról irányított és együtt táncolt tanítványaival, akik ez alkalommal is hozták a tőlük megszokott, magas színvonalú műsort. Oláh Katalinnak immár segítője is van, kitűnő tehetségű lánya, Erdei Csenge, aki a színpad mellől szurkolt egykori kollégáinak.

Nagy érdeklődéssel várta a közönség Mohácsi Brigitta koncertjét, aki a falu szülötte. A sportpályán felállított színpad környéke zsúfolásig megtelt kedvelőivel. A művésznő nagy meglepetésre ez alkalommal is táncosai nélkül lépett fel, ami jobban kihangsúlyozta egyéniségét, jobban érvényesültek dalainak tánclépéses kivitelezései. Mindenki számára nagy meglepetés volt vadonatúj dalainak mulatós stílusa, dalban fejezve ki a párja, családja és a rajongók iránti szeretetét. Szűnni nem akaró tapssal jutalmazták Bihar megye, a Sláger Tv sztárját, aki többször is visszajött még egy dal erejéig. Az egyik dala közben színes szalagfecniket szórtak konfettiágyúból a közönség közé.

Ismét itt voltak a bukaresti rappelősök, a Today együttes, akiket az új felállású Dolly Plussz követett, majd egy kitűnő összeállítású lézershowban gyönyörködhetett a paptamási közönség. A szatmárnémeti Royal Team együttes ismét remekelt, a közönség együtt énekelte az ismert slágereket Kerner Tibiékkel, majd az idei Paptamási Községi Napok tűzijátékkal értek véget.

 Tóth Zsigmond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!