Bihar hírei

2017.08.29. 11:09

A 23. Érbogyoszlói Községi Napok

Vasárnap az Újkenyér ünnepén a község lakosainak első útja a templomba vezet. Ezt még megelőzte a hívogató felvonulás, melynek az évek során a szervezők hagyományt teremtettek.

Vasárnap az Újkenyér ünnepén a község lakosainak első útja a templomba vezet. Ezt még megelőzte a hívogató felvonulás, melynek az évek során a szervezők hagyományt teremtettek.

Az ünnepi istentiszteletet és a vasárnapi programokat megtisztelte jelenlétével Derzsi Ákos szenátor és a magyarországi Fülöp község küldöttsége. A két településnek már hét éve tart a baráti kapcsolata, mely főleg kulturális együttműködésben nyilvánul meg. Jelen esetben az igehirdető is Fülöp község lelkipásztora, Homor Csaba volt. Becslések szerint 200-an voltak a templomban közülük 160-an Úrvacsorát is vettek. Az ünnepség a templomkertben lévő világháborús emlékműnél folytatódott. Itt hangzottak el a meghívottak ünnepi gondolatai is. Elsőként Orosz Márta helyi tiszteletes asszony köszöntötte a község lakosait és a vendégeket. Beszédében kitért az aratás örömére, de megemlékezett a község hőseiről, mártírjairól is. Őt követően Kócza István polgármester mondta el ünnepi gondolatait. Köszöntötte a helyieket, a magyarországi baráti település küldöttségét és a más településről érkező vendégeket egyaránt. Köszönetet mondott mindazoknak, akik oroszlánrészt vállaltak a szervező munkában, kiemelve Gulya Andrea alpolgármester tevékenységét, a kórus szolgálatát, a Nőszövetség munkáját, valamint az iskolások közreműködését a felvonuláskor és a színpadi fellépéseken. Beszédének végén mindenkinek tartalmas jó szórakozást kívánt. Hutóczki Péter, Fülöp község polgármestere, örömét fejezte ki, amiért már hetedik éve együtt ünnepelhetnek bogyoszlói/albisi barátaikkal. „Otthonról jöttünk haza igaz barátok, igaz magyar emberek közé. Köszönöm, hogy megint gazdagodhatunk, tanulhatunk barátainktól.” A továbbiakban a kereszténység, az önállóság és az összefogás fontosságát emelte ki, majd gratulált a községben megvalósult fejlesztésekhez.

Szenátori köszöntő

Derzsi Ákos a község hőseiről, emlékeik ápolásának fontosságáról beszélt. „Hétköznapjainkban is tehetünk olyan dolgokat, hogy hősökké váljunk, csak ehhez méltóan kell élnünk.”- mondta a szenátor. A beszédek között a kórus szolgálata színesítette a megemlékezést. Ebéd után a szabadtéri színpad adott otthont a programoknak. Felléptek az albisi és bogyoszlói iskolások, ezen alkalomra készített műsorukkal. Nagy sikert arattak, jól szerkesztett és előadott produkcióikkal. Felkészítőik Herman Katalin és Balázs Erika tanítónők, valamint Herman Csaba zenetanárok voltak. A fülöpiek kitettek magukért, hiszen népdalkörük és néptánccsoportjuk egyaránt nagyszerű produkciót mutatott be. Fellépett továbbá a monospetri Bábota Néptánccsoport, akik ezen alkalomra egy új tánccal egészítették ki repertoárjukat. Ők is nagy tapsot kaptak. A délutáni fellépők sorát az Érbogyoszlói Dalárda zárta, akik szívüket-lelküket beleadták az éneklésbe. Természetesen a közönség vastapssal jutalmazta őket. A polgármester és az alpolgármester a fellépések után átadta az okleveleket a vetélkedők győzteseinek, valamint érdemoklevelet az arra méltó lakosoknak.

Az esti műsorokon már a hivatásosok szórakoztatták az ünneplő közönséget. A Bartha Betty, Sós Fecó és Hencsy, és a Peter Smárek koncertek már többszáz néző előtt zajlottak, akik közül sokan más településekről érkeztek. Az estet a tűzijáték, majd a jó hangulatú szabadtéri diszkó zárta.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!