Bihar hírei

2017.05.30. 18:23

Új via ferrata út épül Réven

A rafting, a túrázás mellett a tavaly átadott via ferrata út egyre több turistát vonz a révi szorosba. Most egy újabb készül, tudtuk meg Pintér Koroknai Istvántól, a Bihar Megyei Hegyimentők vezetőjétől.

A rafting, a túrázás mellett a tavaly átadott via ferrata út egyre több turistát vonz a révi szorosba. Most egy újabb készül, tudtuk meg Pintér Koroknai Istvántól, a Bihar Megyei Hegyimentők vezetőjétől.

A via ferrata, vagy magyarul vasalt út egy nálunk is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő szabadidős sport. Európa számos országában (Ausztria, Németország, Olaszország, Franciaország) hatalmas követőtábort tudhat magának. S miért olyan népszerű? Mert csodálatos helyeken, és a legváltozatosabb terepen (erdőkben, folyómedrekben, szurdokokban, hegyeken, stb.) túrázhatunk, sportolhatunk.

A vasalt utak egyik legfontosabb eleme a biztonsági sodrony – ehhez kapcsolódik egyéni speciális védőfelszerelésünk –, mely a túra kezdetétől a túra végéig garantálja a túrázó épségét. A nehéz, kitett, vagy éppen veszélyes helyeken mesterséges fémkorlátok, lépcsők, kapaszkodók segítenek az előrejutásban. A sportág neve is ezen elemek beépítéséből, használatából ered: via ferrata = vas út, vasalt út. Ez egy modern túrázás, modern hegymászás korszerű eszközökkel, s ami a legfontosabb, hogy mindenki számára elérhető.

A Tündérvár mellett

2015-től már Réven is található ilyen kiépített útvonal. Pintér Koroknai Istvántól, a Bihar Megyei Hegyimentők vezetőjétől megtudtuk, hogy igen sikeresnek bizonyult az első via ferrata kiépítése, nagyon sok jó visszajelzést kaptak úgy a turistáktól, mint a panziósoktól, a helyi önkormányzat részéről, ezért döntöttek úgy, hogy egy újabb útvonal kiépítését kezdik el, a Tündérvár melletti sziklafalon. Bízunk abban, hogy július 1-jén már a Révre látogatók rendelkezésére áll majd, mondta többek között Pintér Koroknai István.

Hasas János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!