Bihar hírei

2017.05.07. 20:15

Folytathatják a kerülőút építését

A román közútkezelő hatóság csütörtöki közleménye szerint folytatják a Székelyhidat elkerülő út építését. Béres Csaba, az érmelléki kisváros polgármestere mérsékelt derűlátással fogadta a hírt.

A román közútkezelő hatóság csütörtöki közleménye szerint folytatják a Székelyhidat elkerülő út építését. Béres Csaba, az érmelléki kisváros polgármestere mérsékelt derűlátással fogadta a hírt.

Romániai Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Társaság (CNAIR) igazgatója, Ştefan Ioniţa csütörtökön bejelentette: három éves „szünet” után folytatják a Székelyhidat elkerülő út építését. Az intézmény közleménye szerint a beruházás 2011-ben kezdődött meg azzal, hogy január 14-én írták alá a szerződést, melyet 2017. március 31-én kiegészítettek, illetve módosítottak a folytathatóság érdekében. Utóbbi részeként a projekt összértéke 50,077 millió lej lett. A CNAIR közleménye szerint a még hátralévő munkákat 2018-ban fogják befejezni, a beruházás során a 7,62 km hosszúságú úton lesz egy felüljáró és négy körforgalom (nemzetközi és országos jelentőségű országutakkal történő kereszteződésekben). A projekt célja, hogy a város mentesüljön a DN 19 és DN 19B utak átmenő forgalmától.

Mérsékelt optimizmus

A hírt mérsékelt optimizmussal fogadta Béres Csaba. Székelyhíd polgármestere kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy „túl sok nyilatkozat hangzott már el ebben az ügyben”. Az elöljáró kifejtette: több mint öt éve „nyúzzuk ezt az ügyet”, a szakminiszter év elején tett ígéretet a munka folytatására Cseke Attila RMDSZ-es szenátor interpellációja nyomán. Azt követően adott a kormány 4 millió lejt a beruházás folytatásának megkezdésére, és további ígéret van a későbbi költség-kiegészítés(ek)re. A polgármester visszafogott lelkesedését azon túl, hogy már sok mindent ígértek a témában, azzal magyarázta, hogy most már májusban vagyunk és most következik egy újabb közbeszerzés kiírása, ami hónapokig tartó folyamatot indít el, nem beszélve az azt vélhetően követő óvásokkal, további bürokratikus kanyarokkal és máris nyakunkon lesz az ősz, a tél, vagyis eltelik egy újabb év. Némi optimizmusra az ad okot mégis szerinte, hogy egyáltalán van fejlemény, van nyilatkozat és elindulni látszik valami. A polgármester bízik benne, hogy a hatóság majd értesíti: ki is nyerte meg a munka folytatásának jogát.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!