Bihar hírei

2017.05.24. 11:53

Bakator Bor- és Gasztrofesztivál Diószegen

A hét végén kerül sor Bihardiószegen a Bakator Bor- és Gasztrofesztiválra, melyet a község Debrecennel közösen szervez. Kedden délben a cívis városban tartottak beharangozó sajtótájékoztatót a felek.

A hét végén kerül sor Bihardiószegen a Bakator Bor- és Gasztrofesztiválra, melyet a község Debrecennel közösen szervez. Kedden délben a cívis városban tartottak beharangozó sajtótájékoztatót a felek.

Arra alapozva, hogy a 17. századtól kezdődően az Érmellék Debrecen "szőlőskertjévé" vált (már 1690-ben 118 debreceni polgárnak 29 érmelléki településen volt szőlője), néhány éve újrafonódik a Debrecen-Diószeg kapcsolat. Ennek lépéseiről alkalmanként beszámoltunk, és ez a folyamat a hét végén egy újabb jelentős megállójához érkezik: közösen szervezik meg az I. Bakator Bor- és Gasztrofesztivált Diószegen. Ennek kapcsán tartottak beharangozó sajtótájékoztatót kedden délben a debreceni Ikon étteremben, ahol dr.Papp László debreceni polgármester kifejtette: eleink büszkék lehetnének, ha látnák, hogy újra szorosra fűzzük az egykori barátságot, a történelmi szálakat újra befonjuk hétköznapjainkba. Debrecen fontosnak tartja, hogy régiós központként jelen legyen, támogasson például ilyen jellegű rendezvényeket, a hátár innenső oldalán is. A fesztivál szakmai szempontból egy előrelépés lehet, ugyanakkor ráirányítja a figyelmet egy fejlődő borvidékre.

Vásárszövetségi rendezvény

Bulcsú László, a szomszéd megye közgyűlésének alelnöke azt emelte ki, hogy a határmenti települések vásárszövetsége is támogatja a rendezvényt, hiszen éppen erre és ilyen célra jött létre, a gazdasági és társadalmi együttműködési érdekek miatt pedig "sikerre van ítélve". Mados Attila diószegi polgármester elmondta: a Zichy kertben 15 faházikóban 20 borász (12 helyi, 8 Kárpát-medencei) várja az érdeklődőket a már említett vásárszövetség első partiumi rendezvényén. Dr. Szabó József diószegi helytörténész a bakator bor történetét mutatta be néhány érdekességet kiemelve, de nem mindet, mondván: maradjon a fesztiválra is. Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője elevenítette fel, hogy 2000-ben szervezték az első debreceni borkarnevált, 2005-ben érmelléki borászok is bemutatkoztak rajta. Idén, március végén tartott bírálaton pedig 12 érmelléki borász 35 borát választották ki a hét végi fesztiválra.

Bakator kóstoló

A borászok egyike, Heit Lóránd is jelen volt a tájékoztatón, aki elsőként honosította vissza a bakatort a diószegi dombokra, most öt fajta bakatort mutatott be a sajátja mellett avasújvárosi, badacsonyi és szerémségi pincészetekből, illetve mindenkit meghívott az Orbán napi ünnepségre. Elárulta, hogy készülőben van egy úgynevezett bakator szövetség, de erről bővebben a fesztiválon lesz szó. A szavak után az ízeké lett a főszerep: a bemutatott öt fajta bakator palackjait felnyitották, a borok mellé debreceni páros kolbászt lehetett falatozni, ami ugyancsak kapható lesz a fesztiválon is. Mados Attila még bejelentette: a debreceniekkel karöltve lépéseket tesznek, hogy a bakator bor kerüljön be a hungarikumok közé.

A fesztivál programja

Május 26., péntek, szakmai nap, előadások: 17,30 óra - Kaló Imre: Borkultúra a történelmi Magyarországon; 18 - dr. Donkó Ádám: Takarónövényes talajápolás a szőlőben; 19 - Kőrös Tamás: Ökológiai szőlő- és növényvédelmi készítmények; 19,30 - dr. Szabó József: Bihardiószeg és a bakator; 20 - Wanek Ferenc: A földtani környezet és a bor.

Május 27., szombat, koncertek: 11 óra - Bordó Sárkány; 13 - Nightlosers; 15 - Szalonna és bandája; 17 - pohárköszöntőt mond dr. Papp László debreceni és Mados Attila debreceni polgármester, utána Ferenczi György és a Racka Jam; 18.45 - Vivát Bacchus; 20.30 - Kerekes Band;

Május 28., vasárnap, előadócsoportok: 11 óra - Pergő király (a Pergő Hagyományőrző Műhely gyermekelőadása); 12,15 - Szömörce néptánccsoport (Diószeg); 12,30 - a diószegi református egyházközség kórusa; 12,50 - Zajgó táncegyüttes; 13,10 - a diószegi citeraegyüttes; 13,30 - Tini Dance Center (Székelyhíd); 15-15 - Debrecen Dixiland Jazz Band.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!