Bihar hírei

2017.02.15. 12:11

Kihűlés miatt pusztultak el az állatok

Elpusztult 12 szarvasmarhája és nem értesítette az állatorvost. Ezért büntetnek meg egy olaszt Harangmezőn.

Elpusztult 12 szarvasmarhája és nem értesítette az állatorvost. Ezért büntetnek meg egy olaszt Harangmezőn.

Az Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) ellenőrei hétfőn szembesültek azzal az esettel, mely első ránézésre úgy tűnt, hogy az állatok helytelen kezeléséből fakadt, de a helyszínen kiderült: hanyagság vezetett 12 szarvasmarha pusztulásához, további kettő kihűlés következtében vészesen legyengült. Egy olasz állampolgár gazdaságáról van szó, aki Harangmezőn állítólag kedvtelésből tart lovakat és teheneket, utóbbiakat egy félig nyitott karámban.

Nem jelentette

Bár élelemmel és vízzel el voltak látva, a hideg következtében elpusztult az 50 közül 12 szarvasmarha és került a fagyhalál szélére további kettő, erősítette meg sajtóérdeklődésre dr.Aurel Indrie, a DSVSA szóvivője. Elmondta még, hogy nem ismert az állatok pusztulásának pontos ideje, az akár hetekkel ezelőtt is bekövetkezhetett, ám a hideg idő miatt  a tetemek nem indultak oszlásnak. Azokon nem látszanak külsérelmi nyomok és alultápláltságra sem utal semmi, gazdájukat mégis megbüntetik, mert az esetről sem az önkormányzatot, sem a területileg illetékes állatorvost nem értesítette, hogy a tetemeket elszállítsák, illetve hogy a többi állatot ellássák, kezeljék. A bírság összegét egyelőre nem állapították meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!