Bihar hírei

2017.02.27. 14:06

Három tarlótűz két nap alatt

A hétvégén harminchét alkalommal szálltak ki a Bihar megyei gyorsmentők (SMURD), hogy első segélyben részesítsenek rászorulókat, s négy tűzeset is volt szombaton és vasárnap.

A hétvégén harminchét alkalommal szálltak ki a Bihar megyei gyorsmentők (SMURD), hogy első segélyben részesítsenek rászorulókat, s négy tűzeset is volt szombaton és vasárnap.

A gyorsmentők szembesültek egyebek mellett csont töréssel, mérgezéssel, magas vérnyomással, fejfájással, égési sérüléssel, különféle kiütésekkel, sebekkel, zúzódásokkal - tudatja a Crişana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség.

Egyúttal a tűzoltók négy esetben szálltak ki tűzesetek miatt, három esetben a tűz okozói a nyílt téri tűzgyújtás szabályait hagyták figyelmen kívül (valószínűleg ez történt Berettyókohányon, Cserpatakon, Biharcsanáloson), Szalontán pedig vélhetően nem megfelelő helyen történő dohányzás okozta a bajt. Összesen tizenhárom hektárnyi száraz növényzet égett el.

Előírások

Mindezek kapcsán a főfelügyelőség felhívja a figyelmet a tarlóégetés szabályaira. A legfontosabb, hogy az égetés nem történhet olyan helyeken, ahol nem elég nagy a távolság a tarló és a lakott területek, lerakatok, erdők, elektromos hálózat, telefonhálózat, szondák, gázvezetékek, utak között. Fontos, hogy az érintetteknek kötelességük igényelni a környezetvédelmi ügynökség engedélyét, valamint a tűzoltósági engedélyt, a törvény szerint ugyanis nem szabad tarlót, avart és egyéb növényi hulladékot égetni csak a környezetvédelmi és katasztrófavédelmi intézmények tájékoztatásával és engedélyével. Ráadásul avar és egyéb növényi hulladék égetése csak növényvédelmi eljárásként, bizonyos kártevők elterjedése elleni intézkedésként történhet.

Bírságok

Fontos egyúttal, hogy tarlóégetéskor ne fújjon a szél, a terület legyen parcellázva, s legyen elszigetelve többek között a kommunikációs hálózatoktól, építkezésektől, beültetett területektől. Csak nappal lehet égetni, s végig kötelező megfelelő személyzetet biztosítani a helyszínen, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni.

Öt hektárnál nagyobb területek esetében szükséges egy eke, egy vízzel teli ciszterna, valamint egy szállító alkalmatosság biztosítása, továbbá megfelelő személyzet is jelen kell hogy legyen. Mielőtt elhagynák a területet, meg kell bizonyosodniuk a felől, hogy a tűz teljesen elaludt.

Amennyiben nem rendelkeznek a környezetvédelmi ügynökség engedélyével, magánszemélyek háromezer és hatezer lej, jogi személyek pedig 25 ezer és 50 ezer lej közötti bírságot kaphatnak nyílt téri tűzgyújtásért, egyéb, ezzel kapcsolatos kihágásokért ezer és kétezer ötszáz lej közötti bírságot állapíthatnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!