Bihar hírei

2017.02.24. 09:54

Arany-év indul: Áder János Nagyszalontán

Március második napján a magyarság szeme Nagyszalontára figyel. Arany János születésének 200. évfordulóján magas rangú elöljárók, többszáz fős érdeklődő küldöttség keresi fel a költő szülővárosát. Áder János, Magyarország elnöke Szalontán nyitja meg az Arany Emlékévet.

Március második napján a magyarság szeme Nagyszalontára figyel. Arany János születésének 200. évfordulóján magas rangú elöljárók, többszáz fős érdeklődő küldöttség keresi fel a költő szülővárosát. Áder János, Magyarország elnöke Szalontán nyitja meg az Arany Emlékévet.

A nap a református templomban, istentisztelettel kezdődik. Az ünneplő gyülekezet lelkileg feltöltődve folytatja a programokat, a diákság egy rendhagyó iskolai nappal, a vendégek pedig a Városháza nagytermében, ahol a Magyar Tudományos Akadémia kihelyezett ülése veszi kezdetét. A találkozón Áder János elnök megnyitja az Arany Emlékévet. Az előadások Arany életének fontos szakaszait, munkásságának eddig nem, vagy csak kevéssé ismert állomásait idézik fel. Dánielisz Endre helytörténész az Arany család nagyszalontai letelepedésével ismerteti meg a közönséget. Korompai H. János előadásában Arany János 17 esztendős korában készített prédikációjáról beszél, Hász-Fehér Katalin az Arany-ábrázolásokról tart értekezést. Dávidházi Péter a költő életének talán legnehezebb időszakáról, lánya elvesztésének napjairól beszél, Szörényi László pedig Arany olvasási szokásait elemzi, széljegyzetei tükrében. Csörsz Rumen István Arany János 1874-ben készített dalgyűjteményéről tart előadást.

Arany Szalontája

A koradélutáni órákban könyvbemutatóra gyülekezik majd az ünneplő sereg. A bemutatásra kerülő kötet az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című album, egy elegáns, bicentenáriumhoz méltó kiadvány Arany János Nagyszalontán töltött éveiről, és honvágyáról, illetve a szalontai Arany-kultuszról, mely napjainkig tart és őrzi a költő emlékét. Az albumot a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványának támogatásával készítette a szülőváros, és adományként juttatja el minden magyar iskolába és közösségbe, úgy a Kárpát-medencében, mint a tengeren túl. A könyvet méltatja Jankovics Marcell rajzfilmrendező, író, fellép a Magyar Állami Népi Együttes zenekara.

Szalonta Aranya

A jeles napon mindenki Arany Jánost ünnepli Nagyszalontán. Az iskola diáksága élőképpel tiszteleg a nagy költő előtt, a református templomban a böjtfő nagyhéti istentisztelet keretében is Toldi írójára emlékeznek. A szoborparkban Arany János szobra mellett egész nap díszőrség vigyáz, s már most tucatnyi turistacsoport jelezte koszorúzási, főhajtási szándékát. A nap legjelesebb koszorúzója kétségkívül Áder János köztársasági elnök lesz, aki nemcsak a szoborparkot keresi fel, de meglátogatja a múzeumot és a szülőházat is, mielőtt elnöki helikopterén elhagyja a hajdúvárost.

Emlékezés

A város apraja-nagyja, a testvérvárosok küldöttségei, a kulturális és tanügyi intézmények képviselői, magas rangú politikusok és tudósok a szoborparkot és környékét népesítik be március másodikán, délután öt órától. Az emlékezés ünnepi szónoka Németh Szilárd országgyűlési képviselő lesz, a költő munkásságát Meleg Vilmos színművész idézi fel, alkalomhoz illő összeállítással a nagyváradi Dalnokok férfikar szolgál. A program koszorúzással zárul, mintegy félszáz intézmény vagy egyház képviselője hajt fejet a köztéri szobor talapzatánál.

A kétszázadik születésnap itt nem ér véget. A koszorúzást követően, amikor már a nap is lemenőben lesz, elindul a gyertyás menet. Nagyszalonta híres útvonalát járja végig, Zilahy Lajos és Sinka István szülőháza előtt érkezik az Arany-portához, ahol az év dalával köszönti az ünneplőket Gali Teréz és a gyermekkórus. A sok apró fény-csillag Kulin György háza előtt kanyarog majd, így érkezik a Csonkatoronyhoz, ahol Nagy Csaba tárogatóművész fogadja a múzeum falára koszorút helyező elöljárókat.

A bicentenárium estéjén a nagyváradi Szigligeti Társulat művészei a szerteágazó életmű ismert és megismerésre méltó verseit, prózai szövegeit csokorba szedve idézik meg Arany János emlékét.

Az eseményt igen nagy sajtóérdeklődés övezi, élő televíziós közvetítés várható minden helyszínről, nemzetközi sajtós csapat „szállja meg” a hajdúvárost, az írott és elektronikus média minden szintje képviselteti majd magát.

Kiállítás és gitárjáték

A bicentenáriumi megemlékezés a következő napokban is folytatódik. Március 3-án 18.00 órakor kiállítás nyílik Domján Sándor képzőművész munkáiból, Csörsz Rumen István gitárjátékával. Helyszín az Arany-palota földszintén lévő nagygaléria. Domján Sándor ötven évvel ezelőtt tisztelgett először Arany munkássága előtt. Az akkor még általános iskolás fiatal fametszete – Arany születésének 150. évfordulója alkalmából – megjelent az akkori ifjúsági lapban. Az eltelt fél évszázad alatt többször nyílt kiállítása március második napján, ebből is látható, hogy a képzőművész munkáját rendre megihlette a költő élete és költészete. A 2017. március harmadikán nyíló tárlaton az elmúlt öt évtized „Aranyos” alkotásai lesznek láthatók – portrék, illusztrációk, életképek. A kiállítás megnyitójának második részében rendkívüli zenei élményben lehet része a közönségnek. Csörsz Rumen István budapesti gitárművész az Arany Emlékév idejére kölcsönkapott egy olyan hangszert, amilyen az Arany János gitárja volt. Ismert, hogy a költő szívesen játszott hangszerén, zeneszerzéssel is próbálkozott. Március harmadikán ezekből a dalokból hallhat a közönség. Csörsz Rumen István az akadémiai kihelyezett ülés előadójaként érkezik Nagyszalontára, csütörtökön „…melyben a dal megfoganhat”: Arany János Dalgyűjteménye (1874) mint ihletforrás címmel tart előadást, péntek pedig a dalgyűjteményből hallhat a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!