Bihar hírei

2016.12.08. 16:48

Állatkínzó után nyomoznak Szalontán

Kegyetlenül megkínoztak és megöltek egy kutyát Szalontán. Ha alkalmaznák a vonatkozó törvényt, az elrettentő példa talán meggátolná a hasonló eseteket, mondta lapunknak Kertész Antónia állatvédő.

Kegyetlenül megkínoztak és megöltek egy kutyát Szalontán. Ha alkalmaznák a vonatkozó törvényt, az elrettentő példa talán meggátolná a hasonló eseteket, mondta lapunknak Kertész Antónia állatvédő.

Saját közösségi oldalán hozta nyilvánosságra a szalontai Kertész Antónia, az Antonia Save Animals állatmenhely alapítója és mindenese: lánccal egy kerítéshez kötött, már élettelen kutyát talált szombaton a város egy egyébként forgalmas utcáján. Megállapította, hogy a kutya még élt, amikor odakötötték, testhelyzete arra utalt, hogy próbált szabadulni, ám egy, a helyszínen maradt betondarabban megkínzója egyszerűen agyonütötte. Beszélhetünk ugyanis kínzásról, több okból is. Az egyik: ugyancsak nyomok (lehorzsolódott bőr, húz, sebek, stb.) utalnak arra, hogy az állatot egy jármű után kötve vonszolták, az nem bírva a tempót, lábáról leesve csúszott, akkor keletkeztek a sérülések. Aztán már maga az is kínzásnak tekinthető, hogy az eb végletesen sovány volt, vagyis gazdája éheztette.

Nem kóbor kutya volt

Merthogy nem kóbor kutyáról van szó, Kertész Antónia ezt tapasztalatból állítja. Ő ugyanis hetente legalább egyszer bejárja a várost, összegyűjtve a kóborló állatokat és ilyen sovány kutya nincs közöttük, mert vagy kapnak itt-ott egy falatot, vagy magukról gondoskodnak. Azon felül a megtalált láncon is látszik: már többször összekötötték dróttal, madzaggal, mintegy visszavetve a kutyát rabságába. Ellenben volt arra már példa, hogy az állatvédő "gazdától" vett el állatot, hogy megmentse utóbbi életét... Visszatérve az esetre, annak közzététele után a rendőrség maga jelentkezett, hogy nyomozást kezdjen. Kertész Antónia ezen kellemesen meglepődött, ugyanis korábban már többször tett feljelentéseket hasonló ügyekben, amikor nem történt semmi. Most a tetemet a megyeszékhelyi állategészségügyi hivatalba szállították, hogy ha odakerül a sor, a tettes számonkérésekor legyen állatorvosi dokumentum is.

Jutalmat ajánlottak

A kérdés, hogy oda fog-e kerülni a sor, ugyanis az eltelt napokban eredménytelen volt a nyomozás. Talán a felajánlott jutalom hatására lesz használható információ, hiszen lehetetlen, hogy azon a helyen senki nem látott semmit, véli az állatvédő, aki kérdésünkre elmondta: önkéntes adományokból pillanatnyilag 144 állatot (túlnyomórészt kutyákat, mellettük macskákat, kecskét) gondoz, orvosi ellátás mellett, átlátható könyveléssel, a közösségi oldalán biztosítva ehhez a nyilvánosságot. Az ilyen eseteket is meg lehetne előzni, ha alkalmaznák a 205-ös törvényt, mely akár börtönbüntetés kiszabását is lehetővé teszi az állatkínzókkal szemben, néhány ítélet elrettentésül szolgálna, véli Keretész Antónia, kinek bírjuk ígéretét, hogy beszámol lapunknak a remélhetőleg kedvező fejleményekről.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!