Bihar hírei

2016.08.22. 11:59

Semjénben őrzik a nyelvet, a nótát, a hitet

A 18. falunapon fejet hajtottak Semjén nagy szülöttei, köztük Kazinczy Ferenc emléke előtt, de a mai szorgos lakosokat is jutalmazták a Legszebb porta-díjjal vasárnap délelőtt.

A 18. falunapon fejet hajtottak Semjén nagy szülöttei, köztük Kazinczy Ferenc emléke előtt, de a mai szorgos lakosokat is jutalmazták a Legszebb porta-díjjal vasárnap délelőtt.

A hagyományos programokkal indult a vasárnap az érsemjéni falunapon. Kora reggel lovasok, illetve helyi modern- és néptáncosok, továbbá az érmihályfalvi Syluette csoport menettáncosai vonultak fel faluszerte, hívogatni a további eseményekre. Utóbbiak első része a Népkertben zajlott, ahol ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze mintegy 250-en. Még azt megelőzően Balazsi József polgármester mondott ünnepi beszédet, amiben - a 18 falunap apropóján - felelevenítette, hogy az elsőn avatták fel a református gyülekezeti ház udvarán a világháborús emlékművet, akkoriban még színpaduk sem volt. Később tették rendbe az addig "elvadult állapotú" Népkertet, melyet az elmúlt egy évben sétányokkal, lócákkal, lámpatestekkel láttak el, de a modernizálásnak még nincs vége. Az első falunapon nagyjából annyian vettek részt, mint amennyien most itt ülnek, manapság pedig az esti programok idején a tömegben már ő maga is csak minden 3-ik - 4-ik embert ismer, olyan népszerű lett a semjéni falunap a környéken, mondta a polgármester. "Tőlünk függ minden, csak akarni kell" - az érsemjéniek tartották magukat ehhez a Széchenyi-idézethez, aminek köszönhetően egyrészt a megye egyik legtakarosabb községe lett az övék, másrészt falunapjuk nem a 18. alkalommal lett "felnőtt", de már rögtön az elején, fogalmazott beszédében Cseke Attila képviselő.

Tanácselnök vendég

Pásztor Sándor személyében először köszönthették megyei tanács elnököt az érsemjéni falunapokon. Az elnök felelevenítette korábbi, igazgatóként és államtitkárként szerzett tapasztalatait, miszerint a semjéniek, konkrétan Balazsi polgármester is "nem egyszerű ember", amit el akar érni, abból nem enged, akár minisztereket is számonkérve. A megyei RMDSZ-vezetés továbbra is minden megtesz támogatásukért, ígérte a MT-elnök. A beszédeket követően kezdődött meg a szabadtéri ökumenikus istentisztelet, melyen - Nagy János helyi plébános távollétében az őt helyettesítő - Bogdán István érmihályfalvi római katolikus, Csáki Márta református és Radu Sabău ortodox lelkészek voltak az igehirdetők, közreműködött a református egyházközség kórusa. A továbbiakban a polgármester átadta a Legszebb porta verseny díjait.

Nyelvet, nótát, hitet

Az ünnepség a Kazinczy-kertben folytatódott, hiszen annak idején a falunapot úgy találták ki, hogy annak időpontját a falu egyik híres szülöttének, az író-nyelvújító Kazinczy Ferenc halála évfordulójához (augusztus 23, 1831-ben) igazították, tekintve, hogy születési időpontjában (október 27, 1759-ben) szeszélyesebb időjárással kell számolni. Rövid beszédében Balazsi József polgármester emlékeztetett: hajdanán egy alapítvány gondozta az emlékparkot illetve a nagy szülött(ek) emlékét, szerinte nagyobb lendülettel kellene ezt ma is tenni azoknak, akikre tartozik, bár minden semjéni kötelessége ez. Borsi Lóránt, az RMDSZ ügyvezető alelnöke, a falu korábbi lakosként "jelentette" a nagy elődöknek: a semjéniek őrzik az anyanyelvet (apropó Kazinczy Ferenc), a nótát (apropó Fráter Lóránt) és a hitet (apropó Csiha Kálmán). Ezt követően Csorba Terézia tanárnő irányításával Gazsi Ágota, Lukács Nikoletta, Gábor Márk és Solymosán Krisztián diákok adtak elő irodalmi műsort, majd koszorúk kerültek a Kazinczy-szobor talapzatához.

Legszebb porták

Minden évben díjazzák a falunapon azokat, akik Érsemjén községben leginkább rendben tartják portájukat. Jutalmuk 3, 2 és 1 év ház-és telekadó mentesség. Az okleveleket Balazsi József polgármester és Pásztor Sándor MT-elnök adta át a következőknek: 1. hely - Csiri Sándor, Csiri Gábor, Szilágyi Sándor, Kaba János; 2. hely - Bilibók Katalin, Tivadar László, Szász József, Stéfán Ottó, Badar Zsuzsanna, Munkácsi Gyöngyi, Hamza Kálmán, Miclăuş Gheorghe; 3. hely - Czirják Gábor, Oláh János, Gerő Ilona, Garbacz László, id.Nagy Ferenc, Szellő Gábor.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!