Bihar hírei

2016.05.23. 13:20

Szépségversennyel és koncertekkel zárult a XXIV. Nyíló Akác fesztivál

Ahogyan lenni szokott, vasárnap délutánra / estére gyűlt a legnagyobb tömeg az érmihályfalvi Széchenyi térre, amikor a Nyíló Akác Napok utolsó eseményei zajlanak. Idén, 18 év után újra, koncertezett Fenyő Miklós is.

Ahogyan lenni szokott, vasárnap délutánra / estére gyűlt a legnagyobb tömeg az érmihályfalvi Széchenyi térre, amikor a Nyíló Akác Napok utolsó eseményei zajlanak. Idén, 18 év után újra, koncertezett Fenyő Miklós is.

Aki azzal a reménnyel kelt fel a XXIV. Nyíló Akác fesztivál utolsó napján, vasárnap reggel, hogy kipróbálja a sétarepülést, annak csalódnia kellett: annyi volt az érdeklődő, hogy már szombaton "elkeltek" a vasárnapi időpontok, annak ellenére, hogy a kisrepülő kereke szinte csak az utascserek idejére érte a földet. (Két hét múlva újra jön, tekintettel az érdeklődésre.) Reggel kezdődött meg a főzőverseny, erről külön beszámolunk), ennek eredményhirdetésével egy időben volt a városi könyvtárban a helyi Szilágyi István: Érmihályfalva I. és II. világháborús hősei és áldozatai című kiadványának bemutatója, melyen közreműködött a városi kórus és a citerazenekar. A méltató (csak névrokon) Szilágyi Ferenc Hubart szerint a kiadvány erőssége, hogy helyi áldozatokkal foglalkozik dokumentumok, visszaemlékezések alapján. A megírás ötlete onnan, jött, hogy a XX. század helyi áldozatainak emlékművén olvasta a neveket, melyek viselői közül többet, vagy családtagjaik közül sokakat ismert, mondta a szerző. Nyakó József polgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte: a város különböző ünnepeire továbbra is megjelentetnek kiadványokat, például a következő, jubileumi fesztiválra szívesen vennék fiatal szerzők jelentkezését.

Szépek szépe

A további programoknak a főtér adott helyet. Elsőként a Good Dragon karatecsapat mutatkozott be (edző takács Mihály), majd következett a 24. fesztiválon a 13. Nyíló Akác Szépe választás. Mint arról beszámoltunk, hét lány jelentkezett a versenyre, melyet a Szomszédnéni Produkciós Iroda két tagja vezetett le, közben természetesen stan up-polva, az öltözködési szünetekben közreműködtek még a Silver Wings Egyesület tánccsoportjai. A lányok utcai, sport és fürdőruhában, illetve estélyiben vonultak fel. Mikor azt hittük, eljött az eredményhirdetés pillanata, kiderült, hogy az időbeni csúszás miatt előbb meg kell hallgatnunk Bódi Csabi koncertjét. Ez a műfaj kedvelőinek egyáltalán nem volt terhére, örömmel hallgatták az előadó saját nótái mellett azokat is, melyeket mindenki más is énekel, például a biztonság kedvéért kétszer megtudtuk, hogy a nézését meg a járását semmi pénzért nem adnánk... Eztán csak eljött a koronaátadás ideje. A zsűri tagjai először a különdíjakat adták át Sütő Erikának, Soimosan Brigitta Erikának, Csűri Biancanak, Nemes Réka Beátának. Harmadik helyezett lett - vagyis második udvarhölgy Pusztai Myrthis Jennifer, második helyezett - vagyis első udvarhölgy Kovács Alexa Nikoletta, a 2016-os Nyíló Akác Szépe pedig Tóth Tímea. Koncertek voltak még hátra a napból. A román könnyűzene pillanatnyi élvonalát képviselő What s Up (Marius Ivancea) slágereit együtt énekelték vele a fiatalok, nem tűnt, hogy a román nyelv gondot okozott volna (apropó közelgő érettségi...). A rappet szeretők nagy örömmel fogadták a magyarországi Denizt (Rizner Dénest), akinek legismertebb dala (Egyetlen) Fonogram díjas volt 2014-ben.

Csavard fel a szőnyeget

Aki akkor született, mikor Fenyő Miklós előzőleg a Nyíló Akác Napokon koncertezett, az idén már nagykorúként láthatta viszont: éppen 18 évvel ezelőtt volt az ugyanis... Akkor szólóban, most profin megkoreografált produkcióval érkezett, mögötte az öt tagú Fenyőgyöngye zenekarral, a három tagú Csacska Macska vokállal és hat tagú, a többször is átöltöző Jampi Angyalok tánckarral. Természetesen csak slágerek hangzottak el (mi más?!), de rongylábazás közben arra is rácsodálkozhattunk, hogy talán legemblematikusabb dala, mely a mai napig bulik elmaradhatatlan darabja, a Csavard fel a szőnyeget, már 48 éves szerzemény-varázsszőnyeg... A fentebb említett időbeni csúszás miatt a koncert nem sokkal hétfő hajnali 1 óra előtt ért véget, amikor színpompás tűzijáték tett pontot az eseménysorozat végére. Nyakó József polgármester örömmel állapíthatta meg, hogy az eseménysorozatot semmilyen rendzavarás nem árnyékolta be, köszöntet mondott szervező munkatársainak, résztvevőknek, fellépőknek, máris készülve a következő, jubileumi, XXV. Nyíló Akác Napokra. Hétfőn reggel a kitakarított főtéren már csak a színpadon bontó munkások emlékeztettek

az elmúlt napok történéseire.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!