Bihar hírei

2016.05.30. 13:53

Sóvám-ünnepségek 48. alkalommal

A hagyományoktól eltérően idén nem június első hétvégéjén rendezték meg a Sóvám-ünnepségeket Réven, hanem a választások miatt egy héttel korábban. A rendezvényt jó idő, jó hangulat jellemezte.

A hagyományoktól eltérően idén nem június első hétvégéjén rendezték meg a Sóvám-ünnepségeket Réven, hanem a választások miatt egy héttel korábban. A rendezvényt jó idő, jó hangulat jellemezte.

Rév első írásos említésének 760. évfordulóján két napra tervezték a Sóvám-ünnepségeket a szervezők. Szombaton délután öt órakor a sóval megrakott tutaj érkezését több százan várták az új hídnál. A folyón érkezőket Dorel Cosma révi polgármester szólította megállásra, majd miután a tutaj kikötött, behajtotta a fuvarozott áruért járó vámot. Ezt követően a mintegy négyszáz méterre levő futballpályára, a Sóvám-ünnepségek helyszínére invitálta a jelenlévőket és hivatalosan is megnyitotta a rendezvényt, külön köszöntve a körösszegapáti, a felsőpakonyi, a hajdúszoboszlói, valamint a székkutasi vendégeket. A szombati nap az Ardelencele csoport  fellépésével folytatódott, majd szabadtéri diszkóval zárult. A helyi és a testvértelepülések önkormányzatainak a képviselői, a magyarországi küldöttségek tagjai este közös vacsorán találkoztak.

Sikeres programok

Vasárnap a helyiek mellett még három csapat – a felsőpakonyi és a székkutasi testvértelepülések mellett még egy élesdi – főzte a bográcsost és a marhapörköltet, így sorra kóstolgathatták a kilátogatók az ínyencségeket. A testvértelepülések küldöttségei a református istentiszteleten vettek részt, ahol az Úr igéjét Vladár Sándor székkutasi református lelkipásztor hirdette. Délben a Sebes-Körös-menti településekről érkezett amatőr néptánccsoportok felvonulását követően a színpadon Dorel Cosma köszöntötte a megjelenteket, majd Nagy János felsőpakonyi polgármester, Rostás Péter székkutasi alpolgármester, Vince Ferenc hajdúszoboszlói jegyző, valamint Pálvölgyi Éva, a szoboszlói Korona szálló vezetője is tolmácsolta jókívánságait a révieknek. Ezt követően 48 postagalambot engedtek fel a 48. alkalommal megrendezett Sóvám-ünnepségek tiszteletére. Délután hat óráig a Sebes-Körös-menti népi amatőr együttesek szórakoztatták a nagyérdeműt. Este hat órakor Jean de la Craiova, a magyarországi Soltész Rezső, Liviu Teodorescu, majd a What’s Up zenekar teremtett remek hangulatot a révi futballpályán. Tizenegy órakor pompás tűzijátékkal és kívánság-lampionok felengedésével zárultak az idei Sóvám-ünnepségek.

Hasas János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!