Bihar hírei

2016.05.11. 12:08

Huszárokosító és gyakorlat Létavértes határában

Az ötödik érmelléki huszárokosító és kiképzés Létavértes és Monostorpályi határában zajlott le május 6-án és 7-én, melyen bihari hagyományőrzők és előadók egyaránt részt vettek.

Az ötödik érmelléki huszárokosító és kiképzés Létavértes és Monostorpályi határában zajlott le május 6-án és 7-én, melyen bihari hagyományőrzők és előadók egyaránt részt vettek.

A Hajdú-Bihar megyei Lovas és Huszár Hagyományőrző Sport és Kulturális Egyesület immár ötödik alkalommal szervezte meg a 28 éve működő huszárbandérium továbbképzését. A lovasok pénteken a létavértesi Álmozugból, Csontos János egyesületi elnök lovas bázisáról indulva 15 kilométeres lovasmenettel emlékeztek az első világháború huszárjaira, a hősi halált halt bajtársakra. A lovas egység a Monostorpályi határában lévő, Juhász Ernő-féle tanyáig lovagolt, ahol bajtársi találkozón, kiképzésen vettek részt a huszárok, Juhász Imre egyesületi alelnök, huszár őrmester vezetésével. A csapat este hangulatos tábortűz mellett emlékezett meg a hajdani huszárok hősiességéről, katonanótákat énekelve, majd igazi katonai, tábori körülmények között töltötték az éjszakát.

Szakmai előadások

Szombat reggel a huszárcsapat ismét 15 kilométeres lovaglás után érkezett vissza Létavértes határába, az Álomzugba, a Liget tanyákhoz. Az érdeklődők, közöttük a bihardiószegi, hegyközszentimrei és szentjobbi hagyományőrzők részére a hajdú-bihari huszárcsapat tagjai lovas bemutatóval kedveskedtek. Ezt követően több szakmai előadás hangzott el, ahol értékelték az elért eredményeket, feltárták a túra és kiképzés során megtapasztalt lovastudás-hiányosságokat. Az értékeléseket Juhász Imre alelnök tette meg, valamint az érköbölkúti közismert lovasgazda és pedagógus Rákóczi Lajos, aki mindig jobbító szándékú kritikáival segíti a fiatalabb huszárok kiképzését.

Békében élhetünk

A finom tábori ebéd után Meleg Vilmos nagyváradi színművész szívbemarkoló előadásában emlékezett meg az első világháborúról, a Debreceni 2. Honvéd Huszárezred történeteinek felelevenítésével, majd 1916-2016 - 100 év emléke, a Román Front címmel Somogyi Sándor, a bagaméri általános iskola igazgató-helyettese tartott vetítéssel színesített előadást. A vérzivataros időkre történő emlékezés zárszavában Csontos János kiemelte: az ilyen tragikus múltidézéskor tudjuk csak igazán értékelni azt, hogy ma szerencsére nem szólnak az ágyúk és mi békében élhetünk. A program emléklapok átadásával zárult .

Szoboszlai Endre, a huszárbandérium sajtófelelőse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!