Bihar hírei

2016.05.20. 15:40

Három megye, egy régió, közös célok

Bihar, Hajdú Bihar és Szatmár megyei elöljárók vettek részt a Nyíló Akác Napok önkormányzati találkozóján pénteken délben.

Bihar, Hajdú Bihar és Szatmár megyei elöljárók vettek részt a Nyíló Akác Napok önkormányzati találkozóján pénteken délben.

Az érmihályfalvi fesztivál része hosszú évek óta, hogy önkormányzati találkozót is tartanak. Ez természetesen nem tart számot az elsősorban szórakozásra vágyó nagyközönség érdeklődésére, annál inkább a település- és közösségvezetőkére. Idény Nyakó József helyi polgármester Bihar, Hajdú Bihar és Szatmár megyei elöljárókat köszönthetett, közöttük megyénk magyar polgármestereit és a testvérvárosok küldötteit. Elsőként Kelemen Hunor, az RMDSZ országos elnöke kapott szót, aki Szatmár megyei látogatása közben szakított rövid időt érmihályfalvi kitérőre. Mint kifejtette: önkormányzatiságról beszélni együttműködést és egymás iránti bizalmat jelent. Ahogyan a határvonal nem állítja meg a folyókat és a szelet, úgy nem szabad/nem lehet gátat vetni a három megye együttműködésének sem. Kelemen Hunor szerint jó esély van arra, hogy Szatmárban magyar legyen a megyei elnök és arra is, hogy Biharban alelnököt adjon a szervezet, mégpedig olyan jelöltek személyében, akik kamatoztatni tudják korábbi tapasztalataikat, ugyanakkor "Magyarországon is olyan barátaink vannak, akikkel együttműködhetünk", tette hozzá. Hangsúlyozta: keresni kell az együttműködés lehetőségeit, ehhez járul hozzá, hogy ő személyesen Magyarországon fog tartózkodni a jövő héten.

Régiófejlesztő programot

Pajna Zoltán, a Hajdú Bihar megyei közgyűlés elnöke felelevenítette, hogy az elmúlt héten Nagyváradon tartózkodott, ahol, akárcsak Érmihályfalván is, a szorosabb együttműködést szorgalmazta. Úgy vélte, hogy saját tapasztalataik átadásával nagyban támogathatják a határ innenső oldalán dolgozókat, sőt, a budapesti kormánnyal speciálisan az Érmelléket fejlesztő programot kellene létrehozni. Pajna Zoltán rövid beszéde végén sok sikert kívánt az RMDSZ-es jelölteknek a közelgő választásokra. Pataki Csaba szenátor, Szatmár megyei tanácselnökjelölt arra hívta fel a figyelmet - korábbi évek tapasztalatai alapján -, hogy a határ egyik oldalán élőknek sem jó, ha róluk nélkülük döntenek illetékes helyeken. "Közös térfélen játszunk, ugyanazokért az emberekét", foglalta össze tömören, miért is van szükség a három megye együttműködésére. Pásztor Sándor, a Bihar megyei tanács elnökjelöltje vízügyi példával érzékeltette az egymásrautaltságot, majd örömének adott hangot amiatt, hogy a Pajna Zoltán "teljes nyitottsággal mellettünk áll".

Ami korábban elképzelhetetlen volt

Szabó Ödön képviselő kiemelte: a régiót tekintve Pásztor Sándor érdeme, hogy létrejött egy önálló érmelléki vízügyi osztály a szakhatóságnál. Ami pedig a három megye együttműködését illeti, kifejtette, hogy az ifjúsági szervezetek korábbi vezetői immár "helyzetbe kerülve", ismerősként találkozhatnak. Gazdálkodjunk egységesen, legyen szó például vízügyről, tanügyről vagy éppen mezőgazdaságról, tanácsolta, javasolva ugyanakkor, hogy a jövőre esedékes jubileumi, 25. Nyíló Akác Napok önkormányzati találkozójához méltó lenne, ha az Érmellék egységes fejlesztési stratégiájáról állapodhatnának meg. A beszédeket megköszönő Nyakó József emlékeztetett: pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy Bihar megyei RMDSZ-es polgármestereivel egy asztalnál üljön a Hajdú Bihar megyei közgyűlés (Fidesz-KDNP-s) elnöke, sőt, támogatásáról biztosítsa őket. A hozzászólások során ennek jegyében sok mindenről szó esett, például arról is, miként eshet meg az, hogy könnyített honosítással magyar állampolgárságot szerzett személyek szinte azonnal az itteni magyarság ellen kampányolnak. A találkozó munkaebéddel zárult, majd a résztvevők egy része a fesztivál további programjain, például a délutáni hivatalos megnyitón is jelen volt.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!