Bihar hírei

2016.03.22. 11:09

Összehangolt munkával takarították a berettyószéplaki víztározót

Március 21-én összehangolt, szervezett csapatok takarították a berettyószéplaki víztározóban összegyűlt tekintélyes mennyiségű szemetet.

Március 21-én összehangolt, szervezett csapatok takarították a berettyószéplaki víztározóban összegyűlt tekintélyes mennyiségű szemetet.

A tározó 5 millió liter vizet tud befogadni. Ennek köszönhetően az idei három árhullám Bihar megyében nem okozott vízügyi gondot. A hulladék anyagok legnagyobb részét a letört, korhadt faágak és a pillepalackok tették ki. Ezeken kívül „kihalászásra” került minden szemét, ami veszélyezteti a víz tisztaságát. A munkálatokat a Körösök Vízügyi Igazgatóság szakemberei irányították. Nagyszámú segítséget kaptak az OMV-től és az iskoláktól, 130 tanuló személyében. Az akcióban személyesen részt vett Pásztor Sándor mérnök úr, a Körösök Vízügyi Igazgatóság technikai igazgatója. A diákok csapatokba tömörülve, gumikesztyűkkel felszerelve indultak el, hogy összeszedjék a vízparton lévő szemetet. Mindegyik csapatba jutott tanár és vízügyi szakember is. A pillepalackokat műanyag zsákokba gyűjtötték, a faágakat egy csomóba rakták, melyet kiskamionokkal szállítottak el. A tározó vizében a vízügyi alkalmazottak csáklyákkal terelték a part felé a szemetet, melyet összeszedtek és traktorokkal szállítottak el. Délig 12 m 3 szemét gyűlt össze, melyből 2 m 3 uszadék, a többi pedig pillepalack és egyéb szemét. A munkát a szakemberek mintegy két héten át folytatni fogják, mindaddig, míg a tárolót minden szemétanyagtól megszabadítják. Sajnos ezt követően is érkezni fog a „utánpótlás”, mely újabb munkát fog adni. Reménykednek abban, hogy szemléletváltás fog bekövetkezni és az emberek belátják majd, hogy a szemeteléssel önmaguknak, gyerekeiknek, sőt unokáiknak ártanak.

Pásztor Sándor elmondta, hogy március 22-én van a Víz világnapja, melyet ők munkával ünnepelnek. Ezzel szeretnék felhívni az emberek figyelmét, hogy vigyázzanak környezetük tisztaságára, melybe az életet adó víz tisztasága vezető helyen szerepel. Azért kérték fel az iskolák segítségét, mert véleménye szerint „a felnőttekhez a gyerekeken keresztül lehet a legkönnyebben eljutni.” Természetesen a takarításon kívül különböző ismeretterjesztő programokon keresztül is hirdetik környezetünk tisztaságának fontosságát. Idei programsorozatuk neve: A szemetelés fáj. Esztétikai szemponton túl ugyanis a környezet szennyezése egészségünket is veszélyezteti. A pillepalackok lassú lebomlási idejük miatt több generáción keresztül csúfíthatják, szennyezhetik környezetünket. Sajnos ezek összegyűjtése, illetve visszaváltása nálunk nincs érdemben megoldva. Oly keveset fizetnek érte, hogy senkinek nem éri meg, hogy foglalkozzon vele. Állami beavatkozás nélkül ez a gond nem fog megoldódni, mondta az igazgató. A legtöbb szemét általában a tározókban gyűl össze, mivel ezekben a víz sodrása csökken, illetve megszűnik. A szemét nagyobbik része Szilágy megyéből érkezik, éppen ezért idén a Szilágy megyei iskolákat is bevonták a tározó és környékének takarításába. Rajtuk keresztül jut el az a hír a szülőkhöz, hogy gyönyörűtermészeti világunkat hogyan csúfítja el az általunk felelőtlenül kidobált szemét. Több iskolát meghívtak már székhelyükre, ahol bemutatják az általuk végzett munkát és annak fontosságát. A takarítás végeztével Pásztor Sándor köszönetet mondott a takarítási programban résztvevőknek, kiemelt köszönetet mondott a diákoknak és megkérte őket vigyék haza a hírt, melyen károkat okozhat a szemetelés. Az önkéntesek kiflit, fánkot, üdítőt kaptak a szervezőktől. A résztvevő iskolákat meghívta az Iskola másként program keretében nagyváradi székhelyükre, majd munkatársai minden diáknak egy-egy ajándékcsomagot nyújtottak át a közösen végzett munka emlékére.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!