Bihar hírei

2016.03.20. 17:06

"Ha nem szereted a versed, mi sem fogjuk"

Harminchárom gyerek állt színpadra pénteken délután Érmihályfalván, a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszán. Tizenegyen jutottak tovább az országos döntőre.

Harminchárom gyerek állt színpadra pénteken délután Érmihályfalván, a Vidám Versek Versmondó Versenyének megyei szakaszán. Tizenegyen jutottak tovább az országos döntőre.

A kultúrházban Karászi Éva tanítónő, a verseny megyei szakaszának állandó főszervezője egy Kosztolányi Dezső- idézettel köszöntötte a helyiek mellett Nagyváradról, Szalontáról, Margittáról, Borsról és Paptamásiból érkezett diákokat, illetve az őket elkísérő pedagógusokat, szülőket. Elmondta, hogy harminchárom gyereket hallgathat meg a zsűri négy kategóriában, a legjobbak az országos döntőbe jutnak. A rövid bevezető után máris kezdődött a szavalatok sora a legkisebbektől a legnagyobbak felé haladva. Igen szórakoztató, kellemes élmény volt a gyerekeket hallgatni, a kik jellemzően nagy átéléssel adták elő a mókás verseket, melyek nagyrészt a felnőttek furcsa világát tartották görbe tükörbe a gyerekek szemszögéből (igaz, felnőttek tollából), vagy a gyerek-felnőtt kapcsolatokat taglalták, de állatok, madarak állítólag rólunk szóló, nem feltétlen hízelgő elmélkedéseit is megismerhettük.

Kiegészítő műsor

Amíg a dr.Pető Csilla szaktanfelügyelő, Firtos Edit színművésznő, Boros Emőke tanárnő-szinkronszínész, Nagy Éva tanárnő, Sz.Sütő Éva költő-újságíró (utóbbi három helybeli) döntéshozatalra visszavonult, a résztvevők falatozhattak, továbbá a szervezők biztosította műsort nézhették meg. Ebben az Apró és Fürge Lábak, illetve a Nyíló Akác néptánccsoportok kisebb-nagyobb tagjai mutatkoztak be, továbbá a Csilinka gyerekkórus Darabont Aliz tanárnő vezetésével nem csak 5 énekszámot adott elő, de egy hatodikat a hallgatóságnak is megtanítottak. Mielőtt kihirdették az eredményeket, a zsűri nevében elsőként Boros Emőke értékelte a látottakat, hallottakat. Elmondta, hogy a tiszta beszédre, a kiejtés milyenségére figyeltek az ítészek, továbbá arra, hogyan illik a vers a versmondóhoz. "Ha te nem szereted a versed, mi sem fogjuk, hiába van benne humor és szójáték", mondta.

Díjakat begyűjteni

Dr. Pető Csilla a tehetséggondozás és fejlesztés fontosságára hívta fel a pedagógusok figyelmét, gratulálva a szervezőknek és a résztvevőknek egyaránt, hozzátéve, hogy a cél: díjakat begyűjteni az országos versenyen, ahogyan az már szokás a Bihar megyei versenyzőknél. A jók közül a legjobbak jutalmazása előtt a felkészítő pedagógusok vehettek át ajándékot Karászi Éva tanítónőtől, aki később a továbbjutókkal egyeztetett az országos döntőre utazás részleteiről, amire ugyancsak hagyományosan Szatmáron kerül sor április 15.-16.-17-én.

A kategóriák legjobbjai

Az eredményhirdetéskor nem hirdettek helyezéseket, csupán megnevezték a továbbjutókat.

I.-II. osztályosok: Füzesi Erik (Nv., Szacsvay I. iskola); Szabó Dorottya (Margitta); Belényesi István (Érmihályfalva). A Napsugár gyereklap különdíját Karsai Kristóf (Érmihályfalva) és Jámbor Anna Fruzsina (Szalonta) kapta.

III.-IV. osztályosok: Szabó Áron (Margitta); Fehér Anett Jázmin (Margitta); Keresztúri Viktória (Nv. Szacsvay I. iskola); Takó Dorottya Csilla (Szalonta). A Napsugár díjazottjai Dénes Eszter (Nv., N.Balcescu iskola) és Debrenti Dávid (Paptamási).

V.-VI. osztályosok: Guba Áron Máté (Nv., Ady E. iskola); Kiss Dénes Botond (Nv., Ady E. iskola); Molnár Boróka (Érmihályfalva).

VII.-VIII. osztályosok: Papp Zsófia (Nv., Ady E. iskola).

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!