Bihar hírei

2016.03.15. 10:17

Főhajtás Asszonyvásárán

Asszonyvására református templomában gyülekeztek vasárnap koradélután a község lakói, diákjai és vezetői, hogy együtt emlékezzenek 1848 március 15-re.

Asszonyvására református templomában gyülekeztek vasárnap koradélután a község lakói, diákjai és vezetői, hogy együtt emlékezzenek 1848 március 15-re.

Székely István református lelkipásztor János evangéliumát segítségül hívva szólt a gyülekezethez, majd a helyi pedagógusok által felkészített óvodások és iskolások verses-zenés összeállítással elevenítették fel a forradalmi eseméyeket.

A templom kertjében található kopjafánál Cseke Attila parlamenti képviselő beszédében hangsúlyozta, hogy „ez a nap, március tizenötödike, a tiszteletadás, a megemlékezés napja. A csendes főhajtást, a tiszteletadást, az emlékezést nem szabad megzavarni. A forradalmárok megérdemlik a tisztelgést. Példájuk ugyanakkor figyelmeztetés: emlékeztessen minket ez a nap arra, hogy a szabadságnak súlyos ára van, de ha kivívtuk, hatalmas ereje is a mienk.”

Nyíri Sándor községi polgármester személyes történettel nyomatékosította beszédének üzenetét, hogy amikor a hazának, a közösségnek szüksége van ránk mennünk kell, mint ahogyan mentek a fiatalok is 1848-ban a Kossuth-nóta hívó szavára.

A kopjafa megkoszorúzása után a jelenlévők együtt énekelték el a Himnuszt, majd Székely István lelkipásztor áldásával zárult az ünnepség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!