Bihar hírei

2016.02.17. 10:05

Csigával kakast nyertek a félegyházi asszonyok

A biharfélegyházi RMDSZ-nőszervezet is részt vett az elmúlt szombaton a Biharkeresztesen megtartott II. Csigacsináló Versenyen, ahonnan oklevelekkel és egy ...kakassal tértek haza.

A biharfélegyházi RMDSZ-nőszervezet is részt vett az elmúlt szombaton a Biharkeresztesen megtartott II. Csigacsináló Versenyen, ahonnan oklevelekkel és egy ...kakassal tértek haza.

Hetente egyszer jönnek össze a biharfélegyházi nőszervezet tagjai Hancs Mária elnök vezetésével, alkalmanként 5 - 10-en, mikor jó hangulatban csiga- és levestésztát készítenek, amit később eladnak. Pénztáruk az eltelt időben több mint ezer lejjel gyarapodott ezáltal. Egy személyes kapcsolat révén jutott tudomásukra, hogy Biharkeresztesen csigacsináló versenyt tartottak tavaly, illetve annak második kiadását szervezi meg az ottani Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület február 13-án, nosza, be is neveztek, tudtuk meg Kerecsenyi Katalintól, aki a nőszervezet helyi illetőségű, de regionális, 12 település munkáját koordináló vezetője. El is utaztak az elmúlt szombaton, hogy csigacsináló tudományukat megmérettessék: 12 asszony utazott, de 10-en versenyeztek két 5 fős csapatban. Rajtuk kívül még további 14 csapat állt rajthoz (vagy inkább asztalhoz), a legtöbben biharkeresztesiek, de Pocsaj, Bojt, Beregböszörmény, Told és Váncsod és képviseltette magát.

Egy óra versenyidő

No, de hogyan zajlik egy csigacsináló verseny és mi a jó csiga ismérve? A háziasszonyok bizonyára "csípőből" tudják a választ: az apró és egyenletes méretű, házi tojásra utalóan sárga a minőségi levesbevaló. A versenyen egy óra állt rendelkezésre, hogy a fél kiló lisztből és 5 tojásból állt alapanyagot feldolgozzák, voltak, akik ezt hamarabb megtették, például a félegyháziak. A zsűri, melynek tagjai szakácsok, cukrászok, konyhavezetők voltak, úgy döntött, hogy a Bojtért Egyesület első csapata "csigázott" a legjobban, második lett a rendező egyesület csapata, harmadik a pocsaji Román Nemzetiségi Önkormányzat csapata. A félegyháziak (I. csapat: Kelemen Ildikó, Kiss Ildikó, Sajti Erika, Putyer Enikő, Sule Katalin; II. csapat: Hancs Mária, Pap Szilvia, Kelemen Beáta, Bere Irma, Györki Ibolya) elismerő okleveleket kaptak, illetve egy élő kakast a helyi Csicsóka Tájház vezetőjétől, Marosán Györgytől, akinek igen tetszettek a csigakészítő eszközeik, ezt értékelte a szárnyassal.

Jövőre is mennek

A tavalyi, első versenyen az akkor részt vett 12 csapat több mint 6 kg csigát sodort, amit a gálospetri Szentháromság Gyerekotthonnak juttattak el, egyéb adományokkal együtt. Azt nem tudjuk pontosan, hogy idén mennyi az annyi, de azt igen, hogy ezúttal is egy, a Dévai Szent Ferenc Alapítványhoz tartozó gyerekotthon fogja kapni. A verseny után a csapatok tagjai sütemények fogyasztása közben nótáztak, beszélgettek, ismerkedtek, a félegyháziak már most elhatározták, hogy jövőre is ott lesznek Biharkeresztesen, tudtuk meg Kerecsenyi Katalintól, aki hozzátette: csak biztatni tudnak minden nőszervezetet, hogy maguk is szervezzenek csigacsinálókat, hiszen azok nem csak hasznosak, de közösségépítésre és kikapcsolódásra is nagyszerűen alkalmasak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!