Bihar hírei

2016.01.24. 18:30

Mentsvár a rabságban, gyógyír a száműzetésben

Idegenvezetés a magyar kultúra sokszínűségében: ezt a címet viselte a Magyar Kultúra Napja alkalmából a margittai Horváth János Elméleti Líceum diákjai által megrendezett előadás, mely egyben a négynapos programsorozat záró momentumát képezte.

Idegenvezetés a magyar kultúra sokszínűségében: ezt a címet viselte a Magyar Kultúra Napja alkalmából a margittai Horváth János Elméleti Líceum diákjai által megrendezett előadás, mely egyben a négynapos programsorozat záró momentumát képezte.

A diákok nagyszerűen előadott műsora érzékeltette a magyar nyelv szépségét, sokszínűségét és egyediségét. Elhangzottak himnuszaink, magyar népmesék, de láthattunk magyar néptáncot is. Az előadás helyszíne a Papp Attila díszterem volt, a felkészítő tanárok pedig Farkas Cecília és Bordás Mária. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Barabás János, Magyarország kolozsvári konzulátusának vezető munkatársa, Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, Cseke Attila parlamenti képviselő, Pocsaly Zoltán polgármester, Bradács Alíz és Árkosi Antal RMDSZ-elnökök, valamint az önkormányzati képviselők.

Rajtunk áll…

Az ünnepi műsort a magyar iskola igazgatónője, Nagy Gabriella nyitotta meg. Beszédében fölvázolta az ünnep eredetét, majd arról beszélt, mit is kaptunk mi kultúránktól. „…a kultúra alkalmas volt örömeink tolmácsolására, de fájdalmunk megélésének eszközévé is vált. Mentsvár volt rabságban, gyógyír a száműzetésben. Ott volt a mindennapok szürkeségében és az ünnepek fennkölt pillanataiban. Mozgatta az elmét, mely rótta a sorokat a papiruszra, eredményül hagyva Arany, Márai, Bánffy, Bartók, Tamási, Sütő András, Kodály Zoltán, Weöres Sándor műveit.” Megemlítette továbbá Makovecz Imre, Kós Károly és Munkácsi Mihály hagyatékát, mely nemzetünk kultúráját, hírnevét gyarapította, gyarapítja mind a mai napig. A kultúránk itt van köreinkben, mindig elérhető közelségben. „Csak meg kell lássuk, mert a kultúra az, ami által különbséget tudunk tenni a szürke és a színes, a sötét és a világos között. Rajtunk áll: fogadjuk be és osszuk tovább, kinek-kinek mi módon adatott, a művelését vagy az élvezetét” – mondta zárszavában az igazgatónő.

„Ez a jó út”

Barabás János köszöntőjében visszaemlékezett arra, amikor először járt Margittán és szóba került az önálló magyar iskola gondolata. Öröm számára, hogy ez sikerült és ilyen nagyszerű rendezvényeknek ad otthont. „Nagyon fontos az, hogy minél több magyar gyerek jusson el ahhoz, hogy át tudja élni a magyar kultúra szépségét, fontosságát, fenntartó erejét. Ehhez kell a magyar iskola” – mondta Barabás János, majd kifejtette, hogy a magyar iskolákat a magyar kormány mindig támogatni fogja. Cseke Attila képviselő hangsúlyozta: bebizonyosodott az, hogy jó döntés volt Margittán létrehozni az önálló magyar iskolát. Nagyon sikeres volt a 2011-es év, amikor Bihar megyében három magyar iskola alakult. Mára mindhárom betölti a neki szánt szerepet. „Ez a jó út, ezen kell tovább menni!” Örömét fejezte ki, amiért Margitta is bekapcsolódott a határon átívelő ünnepi rendezvényekbe. Beszédének zárszavában köszönetet mondott a vendégeknek a jelenlétért, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és az önkormányzatnak, amiért 2/3, illetve 1/3 arányban finanszírozták az iskolabusz költségét, melyre az intézménynek nagy szüksége volt.

Busz „ajándékcsomagolásban”

Pocsaly Zoltán polgármester is köszöntötte a jelenlévőket, biztosítva az iskolát további támogatásáról. Meglepetésként pedig köszöntötte és virágcsokrot nyújtott át az iskola igazgatóhelyettesének, Rend Erzsébetnek, aki ezen a jeles napon ünnepli születésnapját. Biztató, humorral tűzdelt beszéde nagy sikert aratott a hallgatóság körében. Az ünnepi műsor után valamennyien az iskola aulájába vonultak, ahol csatlakoztak hozzájuk az iskola diákjai és több százan énekelték a születésnapját élő Magyar Himnuszt. Innen az udvarra vonultak, ahová begördült az „ajándékcsomagolásba kötött” iskolabusz, melyet nagy tapssal fogadtak.

Szőke Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!