Bihar hírei

2016.01.14. 14:50

DN76 országút: problémás felújítás

Úgy tűnik, még mindig nem ért véget a DN76 országút Nagyvárad-Belényes közötti szakasza körüli, több éve húzódó hercehurca, az Építésfelügyelet ugyanis pert indított.

Úgy tűnik, még mindig nem ért véget a DN76 országút Nagyvárad-Belényes közötti szakasza körüli, több éve húzódó hercehurca, az Építésfelügyelet ugyanis pert indított.

Nelu Stelea, az Építésfelügyelet vezetője beperelte a Romániai Közút- és Autópálya-kezelő Társaságot (CNADNR), mert miután a CNADNR úgy döntött, hogy a Nagyvárad-Belényes országút-szakasz munkálatainak besorolását teljes rehabilitációról útjavításra változtatja, egyetlen illetékes állami intézmény sem hagyta jóvá ezt, így senki sem ellenőrizte az útjavítási munkálatok minőségét és tartósságát. A Bihoreanul hetilap beszámolójából kiderül, hogy a feljelentő az építésbiztonsági előírások figyelmen kívül hagyását kéri számon a CNADNR-n, ugyanis megítélése szerint a teljes felújításból az útjavításra való módosítás már nem teszi szükségessé az építkezési engedély meglétét, noha a valóságban a kivitelezők az út alapjának a javítását is el kellett végezzék, amelyet csak építkezési engedély birtokában lehet elvégezni, ráadásul míg a rehabilitációt egy szakjelentés alapján kezdték, addig az útjavítás esetében ilyen szakjelentés nem létezett.

Egy út kálváriája

A szóban forgó utat rendszeresen használó autósok emlékezhetnek arra, hogy az említett útszakasz felújítási munkálatai 2011-ben kezdődtek, de olyan elképesztő lassúsággal haladtak, hogy 2015-ben szinte még sehogy sem álltak vele. Tavaly a CNADNR akkori elnöke, Narcis Neaga Nagyváradon jelentette be, hogy szerződést bontottak a kivitelező céggel, és megváltoztatják a műszaki kivitelezési megoldást annak érdekében, hogy 2015 végén már járható legyen ez a katasztrofális állapotban lévő útszakasz.

Újrafelhasználás

Az új megoldás az volt, hogy az úton lévő aszfaltréteget felkaparták, megőrölték, új aszfalttal összekeverték, és ismét leöntötték az útra. A munkálatra a licitet tavaly szeptemberben írták ki, és a nyertes cégek kilencven nap alatt el is végezték az útjavítási munkát. Csakhogy a munkálat típusának és a műszaki megoldásnak a megváltoztatásával az ország elesett 37 millió euró uniós támogatástól, így a munkálat 9 millió eurós költségeit az állami intézmény, vagyis a CNADNR költségvetéséből állták, amelyhez hozzáadódik még kétmillió euró a hidak, támfalak, stb. felújítására. Egyesek szerint félő, hogy a választott megoldás nem megfelelő, hiszen a teljes felújítás nem csak az aszfaltréteg felújítását, hanem az alapozás vastagítását is magában foglalta volna, ami annál is inkább szükségszerű, mert a több mint ötven évvel ezelőtt épített út csak a 7,5 tonna teherbírású kamionokra volt tervezve, de időközben megjelentek 11,5 tonnát bíró kamionok is.

Jó a megoldás

A tavaly decemberi átadáskor Eugen Cecan, a CNADNR kolozsvári vezetője elmondta, hogy az aszfalt-újrahasznosítás során olyan anyagokat is felhasználtak, amelyek 4–6 centiméterrel vastagították az út alapját, úgyhogy az országút immár a nehézgépjárműveket is gond nélkül elbírja. A Bihoreanul hetilap Cecant idézte, aki elmondta, hogy formálisan nem is változtatta meg a műszaki megoldást, hanem csak hozott egy olyan döntést, ami kötelező volt azok után, hogy az addigi kivitelezővel való szerződésbontás után az útszakasz kezelése visszahárult a CNADNR-re. A Bihoreanul idézte Lucian Chindleát, az Építésfelügyelet Bihar megyei vezetőjét is, aki azt nyilatkozta, hogy fennáll annak a veszélye, hogy a felújítás nem lesz időtálló, és egy állami intézmény ellenőrizni kívánja majd, hogy miért. „Mi nem akartuk, hogy azzal vádoljanak minket, hogy szemet hunytunk a törvény megszegése fölött.” Mi is meg kívántuk szólaltatni Chindleát az ügyben, ő azonban elzárkózott attól, hogy lapunk kérdéseire válaszoljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!