Bihar hírei

2015.11.10. 12:23

Amit lehetett, elhoztak Ajkáról

Az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport október elején mutatta be a Bányavirág című színművet és akkor előrevetítettük: ez egy díjakra esélyes produkció. A jóslat bejött.

Az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport október elején mutatta be a Bányavirág című színművet és akkor előrevetítettük: ez egy díjakra esélyes produkció. A jóslat bejött.

Először vendégszerepelt az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport a Veszprém megyei Ajkán, ahol a XII. Aranydeszka Országos Minősítő Színjátszó Fesztiválon vettek részt. Először és lehet, utoljára is, állapítottuk meg viccesen Szabó Jánossal a csapat alapító-rendezőjével, tekintve, hogy mivel minden lehető díjat besepertek, máskor nem hívják őket. De komolyra fordítva a szót és sorban haladva a történettel, megtudtuk: minden előzmény nélkül érkezett a meghívó a Mókának a fesztiválra, nem létezett előzetes kapcsolatuk a szervezőkkel. Valószínűsíthetően interneten informálódtak a csoportról, mely a 12 amatőr társulat alkotta mezőnyben (a többiek magyarországiak voltak) Székely Csaba: Bányavirág című színművével szerepelt, melyet október elején mutattak be a hazai közönségnek.

A legjobb előadás

A Móka az elmúlt szombat reggel indult a mintegy 450 km-es útra az önkormányzat támogatásával, mely az utazás és a nevezési költségek fedezésével támogatta őket. Délutánra értek oda, este pedig már fel is léptek a Nagy László Szabadidőközpont színpadán, ahol stúdió-szerűen volt kialakítva a játék- és nézőtér, vagyis karnyújtásnyira voltak a publikumtól. Hogy ilyen sikerrel? A zsűri - melynek tagja volt Pataki András, a soproni színház igazgatója, Perényi Balázs rendező, dramaturg és Regős János, a Magyar Színjátékos Szövetség elnöke - a Mókának ítélte a fesztivál nagydíját, az Aranydeszkát, Boros Emőke lett a legjobb női, Varga István a legjobb férfi, Mustean Sándor a legjobb epizód alakítás nyújtó előadó, ezeken túl megkapták a legjobb előadásért és a legjobb rendezésért járó díjat is, továbbá a Magyar Színjátékos Szövetség (melynek ezúttal tagjaivá is váltak) arany fokozatú minősítését. A legjobb előadásnak szóló elismerésnek nagyobb súlyt ad, hogy a zsűri és a csoportok egybehangzóan egy véleményen voltak, ami hasonló esetekben nem gyakran esik meg.

Újra előadják

A Móka Hajdúnánáson vendégszerepel legközelebb, a Premier Színjátszó Találkozón, november 21-én, az ajkai szereplés folyományaként pedig meghívást kaptak jövő júniusra a Magyar Színjátékos Szövetség fesztiváljára, illetve szeptemberre Budapestre, a fesztivál-díjazottak seregszemléjére. Addig is azonban, aki kíváncsi rá, mire kapta a Móka ezt a szekérderéknyi elismerést, az november 15-én, vasárnap 17 órától választ kaphat rá, ugyanis újra előadják a Bányavirágot az érmihályfalvi kultúrházban. A belépés ingyenes, adományokat elfogadnak.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!