Bihar hírei

2015.09.28. 12:26

Biciklizés, könyvbemutató, színház

Az érmihályfalvi Dióverés ünnepség befejezésének másnapján, hétfőn már eső áztatta a várost, de vasárnap még megúszták szárazon a programok szervezői, résztvevői. Volt biciklitúra, könyvbemutató és színházi előadás is.

Az érmihályfalvi Dióverés ünnepség befejezésének másnapján, hétfőn már eső áztatta a várost, de vasárnap még megúszták szárazon a programok szervezői, résztvevői. Volt biciklitúra, könyvbemutató és színházi előadás is.

Az idei Dióverés ünnepség-sorozat második napján, vasárnap a TanTúra biciklis kirándulás résztvevői kezdtek a legkorábban (persze, ha nem számoljuk azokat, akik a szombat este kezdődött retro buliból a vasárnapi pirkadat fényénél tértek haza). A már harmadik hasonló biciklizés résztvevői most is az Százhold negyedbeli ANL-tömbházak udvarán gyülekeztek 10 órakor, mintegy 30-an, soraikban a helyi 14.sz. Kölcsey Ferenc Cserkészcsapat Ifjaival. A túra útvonala a városhoz tartozó, ám a központtól mintegy 6 kilométerre lévő Pásztorgazon túlra nyúlt, ahol egy tisztáson szalonnasütéssel gyűjtöttek erőt a visszaúthoz. A kirándulás 14 óra körül ért véget, így, akit érdekelt, még bőven elérkezhetett (volna) Szilágyi Ferenc Hubart 17 órakor kezdődött verseskötetének bemutatójára a kultúrházba. A kisteremben a nyár elején tartott IX. Nemzetközi Értékteremtő Alkotótáborban született alkotások szolgáltak díszletül az eseményhez.

Fénnyel írt sorok

Mint kiderült, a kötetet a sarkadi Pete László Miklós tanár, drámaíró, dramaturg, az Élő Magyar Líra Csarnoka nevű internetes irodalmi lap - melynek Szilágyi Ferenc Hubart maga is egyik szerzője és szerkesztője - főszerkesztője mutatta volna be, de végül ő nem lehetett jelen, a könyv általa írt előszavát Boros Emőke tanárnő olvasta fel, aki Felvinczi Erzsébettel és Szabó Jánossal, a Móka színjátszó csoport tagjaival együtt adott elő a későbbiekben a versekből. A maga során a szerző negyedik kötetének apropóján egyebek mellett elmondta: nagy öröm munkája gyümölcsét kezében tartania, nem kisebb azt megosztani barátaival. A kötet címe - Fénnyel írt sorok - arra utal, hogy verseiben nincsenek kódolt üzenetek, azok mondanivalója első olvasásra is világos, érthető. A bemutató végén a szerző természetesen dedikálta az Érmihályfalváért Egyesület támogatásával megjelent kötetét, mely megvásárolható a főtéri újságosnál.

Történelmi dráma

A Dióverés utolsó programja a testvérváros, Hajdúnánás színjátszó csoportjának bemutatója volt. Az idén 15 éves Naná Színház nyolcadik ősbemutatójaként vitte színre még júniusban a szintén helyi szerző, Marth P. Ildikó: Csillag vagy liliom című történelmi drámáját, mely a tatárjárást követő sorsfordító időket dolgozza fel Árpád-házi Szent Margit legendáján keresztül. Az előadáson résztvevőket annak kezdése előtt dr.Juhász László hajdúnánási alpolgármester és Nyakó József helyi polgármester üdvözölte, utóbbi a függöny behúzása és a megérdemelt vastaps elcsitulta után a szerzőnek átadott virágkosárral köszönte meg a vendégszereplést, a testvérvárosi kapcsolat ebben a formában is megnyilvánuló életben tartását, egyszersmind befejezettnek is nyilvánította az idei Dióverést.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!