Bihar hírei

2015.03.19. 14:13

Csillagszerző Matematikaverseny Micskén

A közelmúltban gyűlt össze a micskei Miskolczy Károly Általános Iskolában a megye 85 legjobb matekes diákja: ők azok, akiket a Csillagszerző verseny levelező szakaszán elért eredményeik alapján meghívtak a megyei döntőre.

A közelmúltban gyűlt össze a micskei Miskolczy Károly Általános Iskolában a megye 85 legjobb matekes diákja: ők azok, akiket a Csillagszerző verseny levelező szakaszán elért eredményeik alapján meghívtak a megyei döntőre.

A diákokat 22 matektanár és számos szülő kísérte el versenyre, amely két órát igényelt, ami alatt a tanárok a „Matematikában tehetséges tanulók fejlesztésének lehetőségei” című szimpóziumon vettek részt, melyet kötetlen beszélgetés követett. A verseny felügyeletét a más tantárgyat oktató helyi tanerők biztosították. A diákok a dolgozatok benyújtása után még elidőztek a kifüggesztett megoldások előtt, amit aztán a kapcsolatteremtés, barátkozás váltott fel a délutáni közös programok alatt. A tehetséggondozásnak egyik fontos pillére a hasonló érdeklődésű és gondolkodású gyerekek egymásra találásának lehetőségét megteremteni, hogy egymás kreativitását, másképp gondolkodását felszabadíthassák, megerősítve egymást a további fejlődésben, nyilatkozta Hodgyai Edit iskolaigazgató, matematika tanár.

Ismerkedés a községgel

A folytatásban, amíg a dolgozatokat javították, a helyi pedagógusok kíséretében és Halász Ilona tanárnő ismertetőjét hallgatva a versenyzők megtették az iskola névadójának Miskolczy Károlynak a szülőházát, Jakó Zsigmond történész egykori kúriáját, a helység jeles személyiségeinek emlékparkját, a nemrég felújított Balog Péter Kultúrházat. Érdekes élményeket szolgáltatott a megye kis matematikusainak a tájház, ahol annak megálmodója és gondnoka, Zöld Margit fogadta a csapatot, nagy lelkesedéssel mutatva be nekik régmúlt világunk használati eszközeit, kipróbálásra ajánlva azokat. Ilyen formán a diákok megismerkedhettek régi foglalkozások kellékeivel, majd tanulmányozhatták a „tisztaszobának” berendezett termet. Itt történeteket és ismertetőt hallgathattak végig, amely által közelebb kerülhettek a korabeli szokásokhoz. A konyha-helységben egy család mindennapi életéhez szükséges eszközei foghatták kézbe: a korabeli szitától az újszülött fürdetéséhez szükséges kellékekig. Természetesen itt a mindennapi élethez kapcsolódó információkat szívhatták magukba az érdeklődni vágyók. A bemutatókat követve a jelenlevők a szövés és annak kiegészítő folyamatait próbálhatták ki nagy érdeklődéssel az évszázados szövőszéken.

Csoportos foglalkozások

Az iskolába visszatérve csoportos foglalkozások és drámapedagógiai játékok kerültek sorra, melyeknek vezetői Szabó Amália, Halász Ilona és Oláh Mária, a helyi tantestület tanárai voltak. Ez idő alatt "a sportos matematikusok" focimérkőzésére is sor került, Kléh Ákos tornatanár irányításával.

A játékos kikapcsolódást az eredményhirdetés követte, ami után búcsút intettek az új és régi barátok egymásnak, megígérve, hogy jövőre is szorgalmasan tanulnak majd, hogy újra találkozhassanak egymással. A megyei Csillagszerző Matematikaverseny támogatója volt Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes, illetve a micskei Miskolczy Károly Általános Iskola oktatói.

Az osztályonkénti díjazottak

V. osztály: I. Kun Édua Boróka (Lorántffy Zsuzsanna Gimnázium, Nv.), II. Lőrincz Bernadett Imola (16. sz. Általános Iskola, Nv.), III. Hasas Tímea Alexandra (Szent László Líceum, Nv.) és Sima Attila Tamás (Margitta). Felkészítőik: Kovács Klára, Bődi Zsófia, Nagy Enikő, Puskás Enikő tanárok.

VI. osztály: I. Bede Ákos (Berettyószéplak), II. Varga Kinga (Micske) és Rist Nóra (Berettyószéplak), III. Bagosi Ákos (Micske) és Borsi Evetke (Szacsvay Imre Iskola, Nv.). Felkészítőik: Orbán Ilona, Hodgyai Edit, Nagy Gyöngyike-Erzsébet tanárok.

VII. osztály: I. Kovács Sándor (Ady Endre Líceum, Nv.), II. Éles Dávid (Szalonta), III. Pásztor Kristóf (Ady Endre Líceum, Nv.) és Hodosi Attila (Bályok). Felkészítőik: Kányádi Zoltán, Széll Gyöngyi, Burca Mária tanárok.

VIII. osztály: I. Erdei Csongor (Micske), II. Salánki Miklós (Ady Endre Líceum, Nv.), III. Bertalan Márk (Micske) és Kajántó Bálint Pál (Élesd). Felkészítőik: Hodgyai Edit, Gál Ildikó, Bucsiás Levente tanárok.

A Vidéki Tehetségek Különdíját a következők vehették át:

V. osztály - Bereczki Mónika (Bogyoszló),

VI. osztály - Simon Petra (Berettyószéplak),

VII. osztály - Gáspár Gréta (Bogyoszló),

VIII. osztály - Isza Réka (Bors).

Felkészítőik: Szatmári Annamária, Orbán Ilona, Kiss Ilona tanárok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!