Bihar hírei

2015.02.23. 11:40

Húsz település borai Bihardiószegen

A tizennegyedik borversenyt tartották meg az elmúlt szombaton Bihardiószegen. Az esemény húsz település bortermelőit "mozgósította", akik három kategóriában nevezték be boraikat.

A tizennegyedik borversenyt tartották meg az elmúlt szombaton Bihardiószegen. Az esemény húsz település bortermelőit "mozgósította", akik három kategóriában nevezték be boraikat.

A Zichy Gazdakör és az önkormányzat közös szervezésében lebonyolított bihardiószegi borversenyre idén is a kultúrházban került sor, ahol szombaton reggel 8 és 11 óra között várták a helyi bortermelők benevezéseit, a más településekről érkezők 13 óráig kaptak haladékot. Ezt követően állhatott, pontosabban ülhetett az elbírálásnak a Popa Dorin, Szoboszlai Hilda, Szoboszlai Csaba, ifj.Csávossy György, Kiss Zoltán és Czapp Árpád alkotta zsűri, és feladatuk nem volt gyerekjáték: 115 fehér száraz, 42 édes-aromás és 71 vörös, tehát összeadva 228 bormintát kellett elbíráljanak. Ezeket 128 borász hordta egybe a versenyre 20 településről: Vedresábrány (1), Püspöki (3), Debrecen-Józsa (1), Diószeg (82), Érkeserű (1), Érmihályfalva (2), Gyomaendrőd (2), Kárásztelek (1), Létavértes (3), Margitta (2), Monospetri (1), Nagyvárad (4), Pályi (1), Fugyivásárhely (1), Szalárd (2), Hegyközszentimre (4), Szentjobb (7), Székelyhíd (4), Szilágynagyfalu (1), Vajda (5).

Arany középút

A kultúrház nagyterme benépesedett este 20 órára, amikorra az eredményhirdetés várható volt. Elsőként Mados Attila polgármester köszöntötte a megjelenteket, megköszönve a Zichy Gazdakörnek, hogy megszervezi a lakodalomhoz hasonló méretű eseményt, melynek célját abban határozta meg: megtalálni az arany középutat a természetes és a versenyre készített borok között. A zsűri nevében annak elnöke, Popa Dorin csatlakozott a gondolathoz, úgy fogalmazva, hogy meg kell hagyni a bor természetességét. A 2014-est egy nehéz évnek minősítette bortermelési szempontból, ráadásul meg kellett és sikerült is megakadályozni, hogy a borra külön járulékfizetést vessen ki a kormány - ezért van szükség a termelők összefogására.

Nagyobb lehetőségek

Popa Dorin úgy vélte, hogy a Bihar megyei bortermelésben van annyi lehetőség, hogy a mostaninál sokkal nagyobb piaci részesedést szerezzen magának. A beszédek után következett a díjak átadása. Ebben az egész rendezvény lebonyolításában is fontos szerepet betöltő fiatalok segédkeztek Várdai Józsefnek és Tolnay Gábornak, akik Szilágyi József és Balogh János mellett alkották a verseny úgynevezett elnökségét. Itt kell megemlíteni azt is, hogy a történésekről, kezdve a fentebb felsorolt adatoktól egészen olyan részletekig, hogy melyik borra melyik zsűritag mennyi pontot adott, a Szőnyi István, Füzesi Laura, Nyiri Hajnalka összetételű "technikai titkárság" állított ki alapos statisztikát - ez alapján közöljük az eredményeket is. Az összejövetelről nem hiányoztak természetesen a finom falatok, illetve a muzsika, melyek a kellemes időtöltést garantálták.

Eredmények, Zichy kupák

A verseny végén 81 arany, 74 ezüst, 54 bronzérmet adtak át, a többiek emléklapot kaptak (nagyarany nem volt). A legjobbak: fehér száraz - 1. Sabău Constantin, Diószeg (királyleányka, 19,06), 2. Hegedüs Attila, Érmihályfalva (szürkebarát 2013, 19,03), 3. Anca Vasile, Diószeg (tămăioasa, 19); édes-aromás - 1. Anca Eugenia, Diószeg (tămăioasa, 19,3), 2. Fábián Tibor, Diószeg (tramini 2011, 19,2), 3. Fábián Tibor, Diószeg (tramini 2011, 19,1); vörös - Anca Alin, Diószeg (merlot, 19,2), 2. Corbuţ Dan, Diószeg (merlot 2013, 19,1), 3. Féth Imre, Püspöki (cabernet souvignon rose, 19).

Külön kaptak díjakat a Zichy gazdakör tagjai: fehér száraz - Sabău Constantin (királyleányka, 19,06), 2. Tonai László (királyleányka, 18,8), 3. Várdai József (rizling, 18,7); édes-aromás - 1. Szilágyi József (királyleányka-ottonel, 18,8), 2. ifj.Szabados János (ottonel-muskotály, 18,7), 3. Mados család pincészete (sauvignon blanc, 18,6); vörös - 1. Rittner Tibor (limzen cuveé, 18,9), 2. Szőnyi József (rose, 18,63), 3. Rittner Tibor (schiller, 18,6).

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!