Javaslat

2020.12.22. 10:20

PSD: a nagyváradi színházak legyenek nemzeti színházak

A PSD Bihar megyei szervezete azt javasolja, hogy a nagyváradi Mária Királyné és a Szigligeti Színházak legyenek nemzeti színházak, így azokat már nem a Bihar Megyei Tanács kellene fenntartsa.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

A Bihar megyei kultúrának adott pofonként értékeli a Szociáldemokrata Párt (PSD) megyei szervezete a Bihar Megyei Tanács döntését a váradi színházak létszámának drasztikus csökkentéséről és az önálló Familia folyóirat megszüntetéséről. Erről beszélt Felix Cosma és Adrian Madar, a PSD két megyei alelnöke a tegnap tartott nagyváradi sajtótájékoztatójukon. Felix Cosma, aki egyébként Bihar megyei tanácsos is, kifejtette: azzal ő maga is egyetért, hogy el kell küldeni az állami intézményekből azokat az embereket, akik nem dolgoznak, csakhogy a színházak esetében senki nem végzett erre vonatkozó vizsgálatot, a létszámcsökkentésről szóló javaslat pusztán egyes emberek szubjektív megállapításain alapszik. Ezt követően állt elő azzal a javaslattal, hogy a két színházat nemzeti színházzá lehetne átminősíteni, ezesetben ugyanis Bukarestből jönne a finanszírozás, és így a Bihar Megyei Tanács a színházak fenntartásának teljes költségét megspórolhatná. Ehhez kapcsolódva Adrian Madar elmondta, hogy hasonló példa is van már, hiszen a kiégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palota belső felújítási munkálatait az Országos Vagyonkezelő Intézet finanszírozza. Kiemelte annak szükségességét is, hogy a Familia folyóirat országos támogatást nyerjen, hiszen ez nem pusztán helyi, de országos jelentőségű kulturális lap. A két politikus a Várad folyóiratról nem ejtett szót.

Ki ért hozzá?

Adrian Madar szóvá tette azt is, hogy a kultúrához nem értő emberek hoznak meg a kultúrát komolyan befolyásoló döntéseket. Analógiával élve kifejtette: amikor Nagyvárad városa a Gojdu-tér átalakításának a költségeit 240 millió lejről 350 millió lejre emelte, erről nem festők, zenészek, képzőművészek, hanem szakemberek döntöttek, ezért nem helyénvaló az sem, ha kulturális javainkról olyanok döntenek, akik nem értenek a kultúrához, és nem tudják felmérni annak valós értékeit. A PSD politikusa tíz ironikus kérdést fogalmazott meg a megyei tanácsban ülő liberális tanácsosok számára, többek között azt, hogy az elmúlt években hányszor voltak a váradi filharmónia koncertjén, az utóbbi években milyen előadást néztek meg a váradi színházban, mikor voltak utoljára kiállításon vagy bármiféle kulturális eseményen, mikor tették be utoljára a lábukat a megyei könyvtárba? stb. Ezt követően elmondta: „olyan emberek döntenek kulturális kérdésekben, akiknek nincsenek kompetenciáik a kulturális tevékenység értékének megítéléséhez, és ezek a PNL tanácsosai, akik mukkanás nélkül emelték fel a kezüket. Az lehet, hogy ezekre a kérdésekre a mi tanácsosaink sem adnának olyan válaszokat, amelyekre büszkék lehetnénk, de bennünk legalább volt annyi tisztesség, hogy nem szavaztuk meg ezeket a határozatokat”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában