Kultúra

2020.03.13. 10:28

Zárt kapukkal, de megtartotta koncertjét a filharmónia

Közönség nélkül, az érvénybe lépett rendezvénykorlátozó szabályokat tisztelve, de megtartotta a Nagyváradi Állami Filharmónia szerda este hét órakor az eredetileg másnapra, március 12-re tervezett hangversenyét.

Tóth Gábor

A koronavírus miatti tömegrendezvény-korlátozás miatt le kellett volna mondania nyilvános koncertjét a nagyváradi filharmóniának, ami rendesen meg is történt, de a zeneintézmény vezetősége úgy látta jónak, hogy mind a meghívott magyarországi művészekre – Szabó Ildikó (gordonka), Breinich Beáta (szoprán, Pécsi Nemzeti Színház), Megyesi Schwartz Lúcia (mezzoszoprán, Magyar Állami Operaház) –, mind pedig az intézmény zenekarára, kórusára való tekintettel, akik mindannyian már régóta készültek e hangversenyre, mégis zenélni fognak. Természetesen az érvényben lévő szabályoknak teljesen megfelelően, tehát közönség nélkül, de frakkban, tokkal-vonóval, mindenestől megvolt a koncert – tudtuk meg Kurucz Tibor művészeti igazgatótól. Lászlóffy Zsolt, a filharmónia énekkarának karnagya elmondta továbbá, hogy így az eddig befektetett komoly munkájuknak legalább lett egy konkrét finalitása. Beszélgettünk a karigazgatóval az e hét szombatjára korábban már beharangozott koncertről is, melyet a MÁV Szimfonikusok tartottak volna, s amely a Magyarországon szintén érvényben lévő korlátozások miatt Budapesten és Nyíregyházán is elmarad, nemcsak Nagyváradon. Mint megtudtuk, a MÁV Szimfonikus Zenekar vezetősége sem mond le a már kész projektjükről, s amint újra lehetőség nyílik koncerttevékenységre, újratervezik a beígért hangversenyeiket.

Visszatérve a szerda esti koncertre, az eseményről szerencsére dokumentáló felvétel készült, és ez nem fertőző senkire nézve, így mihelyst hozzájutunk az anyaghoz, ennek nyomán jövő héten tudósítani fogjuk a váradi közönséget, legalábbis a digitális technológia engedte „prizmán” keresztül hozzávetőlegesen, hogy milyen zenei élményekről is maradtak le.

Kurucz Tibortól megtudtuk még azt is, hogy aki elővételben váltott jegyet, az visszakapja a filharmónia pénztáránál a belépő árát, továbbá, ha kérdésünk még korainak is bizonyult a koncertbepótolások tekintetében, de a filharmóniánál már tervezik, hogy az évadot valamilyen módon kibővítik, mivel az elmaradt hangversenyekért mindenképpen kárpótolni szeretnék a közönséget. Vonatkozik ez a következő hetekre beharangozott, de sajnos elmaradó X. Tavaszi Fesztiválra is, melyre a pontosságukról jól ismert japán vendégművészek már szintén igen régóta készültek. E koncerteket is újratervezik az idei évad végéig lehetőség szerint, de legkésőbb a következő évad őszi hónapjaiig, hiszen a távol-keletiek már mind jóelőre megváltották repülőjegyeiket és lefoglalták itteni szálláshelyeiket.

Nem függeszti fel a filharmónia ugyanakkor belső tevékenységét, hiszen a korlátozások lejártával esedékes további koncertekre nyilván folytatniuk kell a felkészülést.

Úgy tűnik tehát, hogy a művészet szeretete előbb vagy utóbb, de mégis győzedelmeskedik a fentről diktált óvintézkedések fölött.

Borítókép: A felvétel a szerda délelőtti próbán készült

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!