ERDON Helyi hírek

2019.09.30. 15:10

Végső búcsú dr. Pete Istvántól

Újból gyászol a Bihar megyei magyar közösség. Villámcsapásként ért mindenkit a hír: elhunyt dr. Pete István.

Újból gyászol a Bihar megyei magyar közösség. Villámcsapásként ért mindenkit a hír: elhunyt dr. Pete István.Az a szíve mondta fel a szolgálatot, amely a családon túl sokunkért, de az elmúlt harminc évben közösségi téren csak az RMDSZ-ért dobogott, hisz dr. Pete István a Bihar megyei szervezet egyik alapítója volt. A maga csendes, visszafogott modorával igyekezett őszintén, tisztán helytállni minden olyan tisztségben, ahova választói, valamint a Szervezet juttatta. Tevékenységére, munkájára sosem volt panasz. Hozzáállásáért, elkötelezettségéért, szakmaiságáért csak dicséret, köszönet illette, amit, legyünk őszinték, kevesebbszer kapott meg, mint ahányszor a munkát vagy a feladatot. Volt a szövetség nevében önkormányzati képviselő, mezőgazdaság minisztériumi államtitkár, két mandátumban szenátor. Mindenütt a közösség és szűkebb pátriája, Bihar megye javára kamatoztatta közgazdászi végzettségét és tapasztalatait.

Miután a parlament az Állami Számvevőszék vezetőségébe választotta, főtanácsosként igyekezett igazságosan ellenőrizni a törvények betartását. A segítségért, tanácsért hozzá folyamodókat legjobb tudása szerint folyamatosan támogatta. Élete egyik fontos eleme volt, hogy taníthatott, oktathatott. A Babeș–Bolyai Tudományegyetem magyar tagozatának számviteli tanára volt. Mindig a gyakorlati, alkalmazható tudást szerette, és az eredményes munka mellett tette le a voksát egész életében.

Dr. Pete István igazi személyiség volt. Sokoldalú egyéniség, hisz fiatal korában például a Kortárs stúdió tagjaként több alkalommal is élményt nyújtó alakításával bűvölte el a színházkedvelőket. A közéletben a jó kedélyű, viccet szerető, de nem bohóckodó, a komoly ügyekhez mindig a legmagasabb szakmai tudással és elvárásokkal nyúló kép, vélemény alakult ki róla.

Nyugdíjba menetele után is aktív maradt, a megyei Választmány elnökeként tevékenykedett. Nem is olyan rég további közéleti terveket szőttünk együtt, egymásnak. Október másodikán töltötte volna be 66. életévét.

Elnök úr, kedves István, nyugodj békében!

Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének vezetősége

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!