ERDON Országos hírek

2010.02.05. 16:10

Több szolgáltatásra lenne szükség egy intézményben

<p>Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter szerint a közkönyvtáraknak korszerű tájékoztató központokká kellene válniuk, ahová mindenki szívesen jár.</p>

„A közkönyvtárak nem ragadhatnak meg a ’90-es években betöltött szerepüknél. Olyan korszerű tájékoztató központokká kell válniuk, ahová szívesen járnak az emberek, és ahol másfajta szolgáltatást is találnak, nem csak régi és új könyveket”  — mondta Kelemen Hunor kulturális és örökségvédelmi miniszter azon a vitán, amelyet az általa vezetett szaktárca a Biblionet programmal közösen szervezett február 4–én, Bukarestben. „Ez a projekt példa arra, hogy sok mindent meg lehet valósítani jelentős támogatással és jó ötletekkel. A mi kötelességünk lesz tartalommal megtölteni a Biblionet program teremtette keretet” - tette hozzá a miniszter, aki szerint az önkormányzatoknak is felelősséget kell vállalniuk a közkönyvtárak megfelelő működtetéséért.
„A minisztérium könyvbeszerzési programjának újraindítása elsődleges számunkra. Idén nem lesz alkalmunk erre, hiszen vissza kell szereznünk azokat az alapokat, amelyeket az Országos Lottótársaságtól és a szerencsejáték-szolgáltatók hozzájárulásából különíthettünk el kifejezetten erre a célra. Támogatjuk a falusi, községi és városi könyvtárosok képzésére irányuló valamennyi kezdeményezést, hiszen az ő tevékenységüknek, az új igények szerint, a társadalom- és oktatásszervezés területére is kell terjednie. Partnerséget szeretnénk kötni ugyanakkor az Oktatási, Kutatási, Ifjúsági és Sportminisztériummal az új olvasói nemzedék és korszerű könyvtári szolgáltatások használóinak képzése érdekében” - hangsúlyozta Kelemen.

Próbálnak lépést tartani

A nagykárolyiközkönyvtár is próbál lépést tartani a korral, és minél szélesebb réteget megszólítani. Az internet használatát is bevezették, így akár interneten is — e–mailen vagy Yahoo Messenger segítségével (bibliotecamunicipalacarei@yahoo.com) — lehet érdeklődni, hogy megtalálható–e a kikölcsönözni kívánt kötet — tudtuk meg Vălean Erikától, a nagykárolyikönyvtár gyerekosztályának részlegvezetőjétől.


A programról
A Biblionet program jobbá teszi a román állampolgárok információhoz jutását. A könyvtárosok képzésével, az új tehnikai lehetőségekkel a minőségi szolgáltatást biztosítja. A program: elősegíti az állampolgárok információhoz jutását azzal, hogy a könyvtárakat a megfelelő tehnikával szereli fel; felkészíti a könyvtárosokat, akik képzéseken vesznek részt, hogy ezáltal modern szolgáltatásokat nyújtsanak a könyvtárlátogatóknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!