A Holnap antológiája reklámgrafikus szemmel

A Holnap antológiája reklámgrafikus szemmel
Nagyvárad – A múlt ihlette meg a jövő reklámgrafikusait: a Holnap városa a témája a Partiumi Keresztény Egyetem hallgatóinak munkáiból szervezett kiállításnak, mely a Festum Varadinum keretében nyílt meg hétfőn.

A Holnap antológiája a magyar lelkek forradalmát jelentette, mondta Barabás Zoltán, a Partiumi Magyar Művelődési Céh igazgatója a kiállítás megnyitóján, a református püspöki palota alagsori termében. – A várost ünnepeljük, mindazokat, akik naggyá tették. Ennek a szellemiségnek a továbbvivői a plakátok megalkotói, saját üzenetüket fogalmazzák meg a pályakezdő reklámgrafika szakos hallgatók – közölte Barabás.

Mostis Gergő „kettős minőségében”, mint volt reklámgrafika szakos hallgató, és mint a PKE közönségszolgálati referense mutatta be és méltatta a tárlat anyagát: „Hallgatóink munkái őszinték. Mentesek az elvárásoktól. Gondolok itt az úgynevezett megrendelő-kivitelező viszonyra, amely sokszor megalkuvásra kényszeríti a művészt. Ilyen értelemben tehát nem tekinthető és nem mérhető piaci értéke. Erkölcsi és művészi értéke viszont éppen ezért nyom a latban.” Az alkotásokban a múlt találkozik a jelennel, a diákok reflektáltak a témára, értelmezték azt, a modern képalkotás lehetőségeit – plakát, könyvborító, képeslapterv, avantgárd megoldás és pop art – használták fel egy csaknem százéves irodalomtörténeti korszak ábrázolására. Azt már mi tennénk hozzá, hogy nem csupán a megjelenítés eszközei változatosak, hanem igencsak érzékelhető a színvonalbeli különbség is: több eredeti, gondolatokat kifejező alkotás mellett helyet találtak a semmitmondó, átlagos munkák is a kiállítás anyagában.

Tököli Magdolna