Uncategorized

2011.07.05. 12:43

MIDAS: búcsú Habsburg Ottótól

„Nem lehet nem szeretni Magyarországot” – többek között ezt mondta szerkesztőségünknek annak idején Habsburg Ottó, akitől most a MIDAS is búcsúzik.

„Nem lehet nem szeretni Magyarországot” – többek között ezt mondta szerkesztőségünknek annak idején Habsburg Ottó, akitől most a MIDAS is búcsúzik.

A szerkesztőségünket is tagjai között számláló Kisebbségi és Regionális Nyelveken Megjelentő Napilapok Európai Szövetsége (MIDAS) is búcsúzik egyik szellemi támogatójától és ikonisztikus személyiségétől, a hétfőn elhunyt Habsburg Ottótól. Az olaszországi székhelyű MIDAS elnöke, Toni Ebner és főtitkára, Günther Rautz közleményben emlékezett meg az eltávozott neves személyiségről.

Romániai vonzatok

Hangsúlyozzák: az utolsó Habsburg trónörökös évtizedeken át volt később az Európai Parlament egyik legfontosabb tagja, sok tevékenysége mellett szerepet játszott a vasfüggöny lebontásában, valamint az elnyomott Kelet-Európa visszahozatalában a kontinens fő „vérkeringésébe”. Ő szervezte többek között a Páneurópai Pikniket 1989 nyarán az osztrák-magyar határon, ami történelmi fordulatot hozott aztán.

2004 óta Habsburg Ottó a MIDAS egyik alapembere is volt, még nevével fémjelzett újságírói díjat is létrehozott a szervezet. Többek között a MIDAS kolozsvári tanácskozásán is járt. A MIDAS ezúton nyilvánítja őszinte részvétét a családnak és a szimpatizánsoknak a 20. század egyik nagy tanújának elhunyta miatt.

Az említett kolozsvári helyszínen egyébként annak idején interjút is adott szerkesztőségünknek Habsburg Ottó, amelyben megjósolta például a gazdasági válságot, valamint azt, hogy Oroszország ismét megpróbálja majd fenyegetni, zsarolni és befolyásolni Európát. Azt a beszélgetést többek között ezzel zárta: „A magyar presztízs még megvan. A világ nem felejti el, hogy ez az ország végigküzdött például egy 1956-ot, és olyan komoly embereket adott a világnak, mint mondjuk Mindszenty József volt. Hiszem, hogy az ország most is talpra áll majd, csak hinni kell és jó szívvel lenni a haza iránt, ez adhat erőt. Nem lehet nem szeretni Magyarországot”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!