Jó szemű lilák

Bódi Csaba

Nagyot néztek a szurkolók Vattay Márton pályára lépését követően.

A vékony, pipaszárlábú kölyök hogy került a felnőttek közé?!

Tizenhét évesen vígan lehet az idősebbeknél futballozni, no de ilyen alkattal mit keres a srác az első csapatnál?

Az edzőmeccsen történt első labdaérintés után elkezdtek csendesedni a zümmögőkórus tagjai. Majd jött az újabb és újabb jó megoldás, a töretlen harci kedv és a példás akarás. Lám, lám, mégis jó szeme van annak, aki ezt a fiút leigazolta! – jött a reakció, és az elfogadás.

Az NB III-as bemutatkozás nem is váratott sokat magára. Az Újpesten nevelkedett ifjú 17 évesen 4 hónaposan és 11 naposan, a szünetben állt be csereként új klubja, az Eger SE gárdájába. Egy perc múltán kiharcolt egy tizenegyest, amelyet az NB I-es gólkirály, Simon Attila gólra váltott. A Békéscsaba II ellen ezzel a találattal nyertek a hazaiak 1-0-ra, Vattay pedig alapemberré vált. Nem a kora, hanem a tudása, a tehetsége és a játéka miatt. Csoda-e, hogy fél év elteltével vitte magával az NB II-be pályázó Putnok, ahol 29 bajnoki mérkőzésből 28 alkalommal kezdőként húzott szerelést.

A nagyobb „durranást” mégsem ez jelentette, hanem az a minapi tranzakció, melynek során a Kecskeméti TE jelentette be a 18 éves középpályás érkezését. A lila-fehérek előszeretettel nyúlnak alsóbb osztályban futballozó játékosokhoz, akik alapos feltérképezést követően kapják meg a lehetőséget arra, hogy bizonyítsák, több van bennük, mint hogy a harmad- vagy másodosztály­ban rúgják a labdát. Kiváló példa erre a legutóbbi NB I-es idényben hét gólig jutott Pálinkás Gergő, aki két éve még az NB III-as Kazincbarcikát segítette feljutáshoz, miként a 19 éves Helmich Pált (ESMTK) is alulról emelte fel a KTE.

A higanymozgású Vattay sorsának alakulása a fentiek ellenére sem jelenti azt, hogy innentől kikövezett út vezet az élvonalbeli szerepléshez. Mindössze arra kínál példát, hogy az NB III sem mindenki számára egyenértékű azzal a szinttel, ahonnan nincs fentebb. Sok akadémista nem képes megugrani a felnőtt csapatba kerülés rázós fázisait. Jobb esetben maradnak a fiatalok a labdarúgás berkein belül, ám jó néhány példa akad arra is, hogy a gyerekkortól számított évtizedes „befektetés” semmivé foszlik. Csemeteként üstökösnek tűnő ifjak tűntek el pillanatok alatt elfogult szüleikkel együtt a futball előszobájából. Ha ezek közül Vattay Márton kivétel lesz, akkor méltán jár majd taps a jó szemű kecskemétieknek.