Böjt után

Ballai Attila

A favorit nyerte az elmúlt hétvégén a Bajnokok Ligáját, miután a fináléban legyőzte német ellenfelét, amely így is messze erőn és várakozáson felül teljesített, hiszen az elődöntőből bravúrral lépett tovább esélyesebb francia riválisával szemben.

Szóról szóra így történt. Nem is egyszer, hanem kétszer. Labdarúgásban, a londoni Wembley-ben a Real Madrid 2–0-ra verte a Dortmundot szombaton, női kézilabdában, a budapesti MVM Dome-ban a Győri Audi ETO 30–24-re a Bietigheimet vasárnap. És még a francia szál is stimmel, a Paris Saint-Germain, illetve a Metz maradt le meglepetésre a végjátékról. A párhuzamot azonban e ponttól ne erőltessük tovább, mert a futball BL-hez és a tizenötödik trófeáját besöprő Real Madridhoz semmi sem mérhető.

Ettől persze nekünk lehet sokkal fontosabb és kedvesebb az ETO sikere, több okból is. Az egyik, hogy böjtöltünk eleget, az előző három kiírásban a norvég Vipers diadalmaskodott, 2000-ben pedig a Covid, így a győriek 2019 után először, összesítésben hatodszor tartották itthon a legrangosabb serleget. A másik, hogy így fogalmazhatunk: itthon. A női BL Final4 2014 óta íródó története ugyanis Budapesthez kötődik, fővárosunk olyan emblematikus házigazdája a női kézilabdás elitnek, mint a férfi szakágénak Köln. Ennek bizonyítékául pénteken bejelentették, hogy újabb három évre, egészen 2027-ig miénk a rendezői szerep. Talán nem túlzás, addig, ameddig akarjuk; akár az idők végezetéig.

És bár a legfrissebb győztes felér egy kisebbfajta világválogatottal, a magyar játékosok érdemben, jelentősen hozzájárultak a diadalhoz: a harminc gól kereken egyharmadát szerezték, Győri-Lukács Viktória ötször, Szöllősi-Schatzl Nadine háromszor, Fodor Csenge kétszer talált be. A Bietigheimben Faluvégi Dorottya is termelt két gólt, ez kereken egytucatnyi magyar találat a szélről. Az olimpia közeledtével különösen biztató jel, hogy így erősödik, színesedik a támadások repertoárja. Köszönhetően részben a győri edzőcserének, mert

Per Johansson végre visszahelyezte arra a polcra Lukács „Vicát”, ahova valóban tartozik.

(A német félnél Háfra Noémi sajnos nem jutott játéklehetőséghez, de ezt a témát mára engedjük el, ez nem az ünneprontás ideje.)

Az ETO megmentette, sőt bearanyozta az idényét, hiszen a Ferencváros itthon duplázott, ráadásul nyáron jelentősen megerősödik. Női kézilabdában még soha nem vívta egy ország két csapata a BL-döntőt – egyszer ezt is ki kellene próbálni.