Szoboszlai és Marozsán

Novák Miklós

Évekkel ezelőtt, ha azon tanakodtunk, vajon ki lehet a nemzetközileg legismertebb magyar sportoló, sokan Fucsovics Mártont nevezték meg elsőként. Babos Tímeával szoros versenyben, természetesen, kettejük kivételezettségére legfeljebb Hosszú Katinka és Polgár Judit lehetett veszélyes. Aligha kell magyarázni, hogy miért. Fucsovics az ausztrál (kétszer is) és a francia nyílt teniszbajnokságon is játszott nyolcaddöntőt, Wimbledonban 2021-ben pedig egészen a negyeddöntőig jutott, a világranglistán éveken át stabilan az első ötven között jegyezték, legjobb helyezéseként 31. volt a rangsorban. Babos Tímea egyesben ugyan nem büszkélkedhet ilyen eredményekkel, párosban viszont négyszeres Grand Slam-torna-győztes, továbbá háromszoros világbajnok. 

A tenisz népszerűségét szükségtelen ecsetelni a nemzetközi sport­életben, a játékosok ráadásul lényegében egész évben szem előtt vannak.

 Analóg példaként hozhatnánk fel, hogy ha meg kellene nevezni a legismertebb szerb vagy svájci sportolót, Novak Djokovic és Roger Federer magasan megnyerné a magyarországi szavazást.

Kínálja magát a párhuzam, a legismertebb magyar sportoló dicsősége napjainkban Marozsán Fábiánt illeti meg. A 24 éves teniszező tavaly robbant be a köztudatba, amikor a selejtezőből indulva egészen a negyeddöntőig menetelt a római salakpályás versenyen, begyűjtve többek között a leendő világelső, Carlos Alcaraz skalpját. Mondhatnánk, kész szerencse, hogy Marozsánnak mégsem kell e teherrel megbirkózni. Merthogy Szoboszlai primátusa vitathatatlan. Gulácsi Péter történetesen már Fucsovics legjobb éveiben is a Bundesligában szerepelt, korábban pedig Gera Zoltán éveket húzott le a Premier League-ben, de a West Bromwich és a Fulham nem világmárka, miként az RB Leipzig sem az, szemben a Liverpoollal.

Szoboszlai nem csupán korunk kiemelkedően legnagyobb magyar sportcsillaga, valószínűleg Puskás Ferenc óta nem volt hozzá mérhetően ismert magyar sportoló. Marozsán Fábián előtt adott a lehetőség, hogy felzárkózzon a közelébe. Aki látta az Alexander Zverev elleni mérkőzését a miami tornán, az pontosan tudja, a német klasszis nem csak a szokásos kötelező klisét darálta el dicséretként, amikor kijelentette, Marozsán akár a legjobb tíz közé verekedheti be magát a világranglistán. A magyar játékosnak minden adottsága megvan ehhez. Nincs gyenge pontja, szinte sebezhetetlen. Leszámítva talán a túlzott szerénységét. Ki tudja, egyszer talán eljön a pillanat, amikor Szoboszlai Dominik is szurkol a mérkőzésén. Mondjuk, idén Wimbledonban. De kivárjuk, ha netán majd csak jövőre.