Hegek

Bódi Csaba

A nyerhető meccs esélye és a verhetőség érzése. A három napon belül megélt pillanatok közös végkifejleteként maradandó sebet ejtve égett be az emlékezetünkbe két válogatott csapatunk veresége. A női kosárlabdázók 22 pontos előnyről 73–72-re elveszített mérkőzése után a győztes spanyolok szövetségi kapitányának elnézést kérő gesztusa mutatta meg leginkább, hogy Sopronban valami borzasztóan félrecsúszott. Nálunk. 

Az olimpiai selejtező tornáról a hispánokkal kéz a kézben lehetett volna célba venni Párizst, vagyis a nyári ötkarikás játékokat, ehelyett „csak” a papírforma érvényesült a jóval előkelőbb helyen jegyzett riválisok közti negyedik, semmit sem érő helyezéssel. Az okokat firtató tudorok elemzései között előkelő helyet foglalt el a „túlzott komfortzóna” emlegetése. 

Az állapot, amibe bele lehet kényelmesedni, az állapot, amiből nehéz kizökkenni, az állapot, amit könnyű megszokni. 

Azonban túlzott elfogultságra vallana, ha mindezt csupán a sportolókra érvényes jellemzőkként citálnánk. Nagyon is általános emberi sajátosság ez.

A kosaraslányok kudarca után egy nap elteltével aztán újra azt hihettük, hogy a mélyütés csak pillanatnyi fájdalom volt. A női pólósok hollandverése, egyben olimpiára való kijutása olyan kiosztott jobbegyenessel ért fel, ami ismét a „csupán kisiklás” érzését erősíthette. Kedd este aztán újra jött az arculcsapás: férfivízilabda-válogatottunk 8–4-es vezetésről 11–10-re elbukott világbajnoki negyeddöntője. Történt mindez címvédőként, biztos párizsi résztvevőként azon franciákkal szemben, akik történetük során még egyszer sem végeztek a legjobb négy között a vb-n. 

Olimpiai és világbajnok pólósként, immár televíziós szakértőként Varga Dénes és Hosnyánszky Norbert is kereste szavakat a végén bekövetkezett teljes szétesés magyarázatára. Előbbi klasszis szerint hónapok múlva nagy erőt adhat majd a verhetőség érzésének mostani átélése ahelyett, ha a fiúk Dohában nem szembesültek volna a meglévő hibákkal. 

A lelki megnyugvás meccs közbeni, végeredményre gyakorolt kártékony hatása mellett „Hosi” még azt emelte ki, hogy a mieinktől az első komoly érzelemnyilvánítással a 10–10-es egyenlítésnél találkozott. Miközben a gallok ezer fokon égtek. Ahogy a palánk alatt, úgy a medencében vívott csata kapcsán is megállapítást nyert, hogy a nagy összeomlásokért csak magukat okolhatják a mieink.
A pofon megvolt – jöhet a kijózanodás, az örökre szóló hegek kezelésével.