Inognak a bástyák

Szalay Attila

Kevesebb mint öt hónap maradt. Június 15-én lejátssza az első mérkőzését a magyar labdarúgó-válogatott Svájc ellen a németországi Európa-­bajnokságon. A visszaszámlálás megkezdődött, és jelenleg csak remélhetjük, hogy Marco Rossi szövetségi kapitány gondjai valamiképpen megoldódnak az előttünk álló hónapokban. Kevesebb mint százötven – egész pontosan 148 – nappal az első Eb-meccs előtt ugyanis akadnak problémák. 

Rossi sikereinek alapja a stabil védelem volt, amit a német sajtóban is irigykedve elemeztek.

 Olyanokat írtak, hogy a magyar „a világ egyik legjobban védekező csapatává nőtte ki magát”. Arra is emlékeztettek, hogy a Rossi-gárda 2022-ben 1–0-ra legyőzte Németországot, s még idézték is a Bayer Leverkusen sztárját, Jonas Hofmannt: – Soha nem volt talpalatnyi helyünk a tizenhatosukon belül. Jól mondják a magyarok, kellemetlen csapatuk van. 

Évek óta szilárdan magasodtak Rossi „kellemetlen” bástyái. Willi Orbán, Szalai Attila és Lang Ádám köré épült a hátsó alakzat, s fontos láncszem volt a védekező középpályás Nagy Ádám is. Nem véletlen, hogy ők négyen szerepeltek a legtöbb meccsen Rossi kapitánysága alatt. A jelenlegi helyzet éppen miattuk lehet aggasztó. Orbán szeptember óta sérült a Lipcsében, Szalai alig kap lehetőséget a Hoffen­heimben, Lang kiszorult cip­rusi csapatából, és Nagy is több időt tölt a kispadon, mint a pályán a Serie B-ben. 

A problémák már az ősszel jelentkeztek, hiszen az utolsó három Eb-selejtezőn Litvánia, Bulgária és Monte­negró ellen több gólt kaptunk (összesen ötöt), mint egy évvel korábban a jóval erősebb Anglia, Németország, Olaszország trió ellen kétszer annyi mérkőzésen (négyet). 

A remélhetőleg mihamarabb visszatérő Orbán esete más, a többieknél viszont főleg a pár hétig még tartó téli átigazolási időszak hozhatna pozitív változást, ellenkező esetben Rossira kemény döntés várhat. Vagy továbbra is rájuk épít annak ellenére, hogy klubjukban háttérbe szorultak, vagy új bástyákat keres. Újoncjelöltek akadnak: a magyarsága miatt vívódó herthás Dárdai Márton már márciusban meghívót kaphat, a Törökországban bizonyító Mocsi Attila 2022 óta vár a debütálásra, a már szintén kerettag Szalai Gábor nemrég a svájci élvonalba igazolt, a 19 éves Yaako­bishvili Antal pedig épp szerdán mutatkozott be a La Ligában éllovas Girona színeiben. 

Rossi helyzete ugyanakkor nehéz, mert a sok nagy csatát megélt bástyái roskadoznak, de az is kockázatos, ha az Eb-felkészülés hajrájában megváltoztatja az évek óta működő recept fontos hozzávalóit.