Kié a trón?

Petrik József

A darts talán az egyetlen olyan sportág, amelynek a világbajnoki címét a vele járó pénzdíjjal és trófeával együtt már az adott év elején átadják a győztesnek. Nos, lassan elérkezik, hogy újra világbajnokot avasson a PDC, a profi dartsos világ, hiszen lassan egy esztendeje annak, hogy az angol Michael Smith remek stílusban, szinte kifogástalan játékkal megverte a dartsfenomént, a hollandok „nemzeti kincsét”, Michael van Gerwent, alias Mighty Mike-ot, akinek a beceneve szabad fordításban nagyjából annyit tesz, hogy Menő Mike. Egyébként a bravúros, hét-négyes Smith-sikernek a londoni Alexandra Palace adott otthont.

Smith jó évkezdése után mindenki abban bízott, hogy a krisztusi korban lévő, 33 esztendős angol kicsit felbolygatja a szizáltáblák világa körül kialakult egykedvűséget. Hiszen amióta a korszakos zseni, a tizenhatszoros vb-első, angol Phil Taylor felhagyott a versenyszerű lándzsadobálással, azóta többnyire Michael van Gerwen ült a sportág trónján, vezette a világranglistát. Esetleg a kétszeres világbajnok skót „tarajos gőte”, a játéktudásán kívül a frizurájáról is elhíresült Peter Wright igyekezett több-kevesebb sikerrel borsot törni a holland orra alá. Viszont Smith abból a presztízsből, amit egy vb-cím megszerzése jelentett, nem túl sokat profitált, és akkor még enyhén fogalmaztunk…

Van Gerwen a tavasz végén már meg is nyerte a Premier League-et. Nyár derekán aztán jött a szerintem egyébként némiképp alulértékelt angol Nathan Aspinall, és a World Match­play döntőjében jól elpáholta a walesi Jonny Claytont. Az ősz azonban már ismét Mighty Mike-é volt, aki megszerezte a saját rekordját meghosszabbító, ötödik Jack’s World Series of Darts kupáját. Nem csoda hát, hogy

a sportág bennfentesei közül sokan többnyire úgy ítélték meg, hogy ez az idény is Van Gerwené lesz, és a világbajnoki cím fő várományosa is a háromszoros holland vb-győztes.

Egy 28 éves angol azonban másképp gondolta és gondolja. Luke Hum­phries ugyanis októberben megszerezte, így felemelhette a World Grand Prix trófeáját, majd novemberben begyűjtötte a Grand Slam of Darts és a Players Championship bajnoksággal járó díjakat is. Ez pedig korántsem rossz ajánlólevél az egy hét múlva induló 2024-es világbajnokság előtt. Különösen, hogy az utolsó nagy viadalon, a Players Champion­shipen Van Gerwent utasította maga mögé. Ezek után ki mondja meg, hogy a darts­elitből ki ül majd a trónra?