Olaj a tűzre

Fábik Tibor

Történelmi kerékpáros-világbajnokság zajlik Glasgow-ban, először fordul elő ugyanis, hogy valamennyi olimpiai – és néhány további – szakág vb-jét egyszerre tartják meg. Sajnos vasárnap a férfiak 271,1 kilométeres mezőnyversenye is különleges lett, mert Edinburgh-ből indulva alig 80 kilométert tekert le a mezőny, amikor ötvenperces kényszerszünet következett. Ennyi időbe telt, amíg eltüntették az útról annak a környezetvédő csoportnak a négy aktivistáját, akik miatt félbe kellett szakítani a versenyt. A televíziós közvetítésben nem mutatták meg, hogy pontosan mi történt, miként a futballmeccseken a pályára beszaladó futóbolondokat sem mutatja a kamera, hogy nyilvánosságot kapjanak, de a híradásokból megtudhattuk, hogy

az olajvállalatok tevékenysége ellen demonstrálók odaragasztották (!) magukat az aszfalthoz.

S ez bizony komoly fejfájást okozott a rendet mielőbb helyre­állítani szándékozó hatóságnak.

A notórius bajkeverők továbbképezték magukat. Tavaly a Tour de France 10. szakaszát francia klímaaktivisták miatt – akik a károsanyag-kibocsátás ellen tiltakoztak – kellett félbeszakítani, heten foglalták el az utat, és ketten még össze is kötözték magukat, őket azonban elég volt nemes egyszerűséggel lerángatni az útról, és a probléma máris megoldódott. Ugyanezek a tüntetők előtte egyébként a Roland Garroson is galibát okoztak, amikor egyikük a horvát Marin Cilic és a norvég Casper Ruud mérkőzésén beszaladt a pályára, és villámgyorsan odaláncolta magát a hálóhoz.

Semmi kétség, a kerékpár mellett a tenisz az anarchista környezetvédők kedvenc terepe, idén Wimbledonban az olajvállalatok ellen kampányolva egy napon két meccsen is beszaladtak a pályára, narancssárga konfettiesőt zúdítva a gyepre.

Egy országúti kerékpárversenyt persze jóval könnyebb megzavarni. Szegény bringásoknak amúgy sem könnyű az életük, retteghetnek azoktól, akik az útra benyúlva kalimpálnak vagy centikre tőlük készítik a szelfiket. Manapság szinte már nincs olyan nagy verseny, amelyen senki sem töri össze magát az ilyen felelőtlen emberek miatt. S a két éve a Tour de France nyitószakaszán a kartontáblájával tömegbukást okozó hölgy is megúszta 1200 eurós pénzbüntetéssel, ami nem visszatartó erő. A szándékos rendbontókra pedig még inkább le kellene sújtani megfelelő törvényi szabályozással, mert ha semmi nem történik, az olaj lesz a tűzre. Demokráciában tüntetni, valami ellen tiltakozni mindenkinek szíve joga, de nem sportrendezvények megzavarásával.